Norra pop-up näitusel näeb Breiviku autopommi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Norra pealinnas Oslos näeb varsti pommi, mida terrorist Anders Behring Breivik kasutas Olsos valitsuskvartalis asuva kõrghoone pommitamiseks.

Tegemist on 22. juulil 2011. aastal Breiviku poolt Oslos ja Utøya saarel toime pandud rünnakuid kajastava pop-up näitus-infokeskusega, edastab The Local.

Väljas on terroristi poolt renditud Volskwagen Crafti jäänused. Just selle auto parkis norralane koos pommiga Kesk-Oslo valitsuskvartali hoone parklasse.

Näitusel saab näha ka Breiviku võltsi isikut tõendavat dokumenti, mille tapja ise valmistas ning relvakotti, mille ta võttis kaasa ja Utøya saare veretööle.

Norra ministri Jan Tore Sanneri sõnul on tähtis inimesi teavitada ning anda täpset ja detailset infot juhtunu kohta.

«Teadmised on meie tähtsaim relv vägivalla, vihkamise ja ekstremismi vastu võitlemisel. Tahame näidata, mis juhtus ilma midagi varjamata,» lausus minister.

Brevik valmistas pommi poes müügil olevatest vahenditest – väetisest ja kütteõlist, tappes sellega Oslos kaheksa ja vigastas vähemalt 209 inimest.

Breivik pani toime veresauna ka Utøya saarel, kus kaotas elu 69 inimest ning sai vigastada 110 inimest. Saare toimus siis Norra Tööpartei noortefraktsiooni suvelaager.

Norra teadus- ja tehnikaülikool sai valitsuselt ülesande koostada selline näitus-infokeskus valitsushoone esimesel korrusel ning selle avamine toimub 22. juulil, mil on rünnakute neljas aastapäev.

Sanneri sõnul võib selle näituse külastamine olla paljude jaoks  valus, kuna see toob meelde, et nad kaotasid lähedasi või jäid tapatalgutest ellu.

«22. juuli üle elanutel võib neid eksponaate nähes olla valus, kuid me ei saa oma lähiajaloo valusa sündmuse ees silmi kinni pigistada. See infokeskus ja näitus näitavad, mis juhtus,» lisas minister.

Norra ajaloouuringute keskuse esindaja Einar Fagerland, kes on näituse koostaja, selgitas, et näitusel lähtuti kohtu 2012. aasta dokumentidest, mitte ei antud edasi oma versiooni.

Näitus ja terrorirünnaku infokeskus on avatud vähemalt viis aastat ning seda kasutatakse õpilastele lähiajaloo õpetamisel, kuid seda saavad külastada kõik huvilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles