Mis on somnofiilia ja mis on parafiilia?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Juba mõnda aega on meedia kirjutanud USA koomikust Bill Cosbyst, kes tunnistas kohtus, et ta uimastas ja vägistas 1970. aastatel palju naisi.

Cosby juhtum tõi esile psühholoogilise termini somnofiilia, mis tähendab seksi magava inimesega, kirjutab Live Science.

Somnofiilia liigitatakse seksuaalfetišite ehk parafiiliate alla.

«Psühholoogid ja terapeudid ei armasta eriti kasutada terminit parafiilia ja teisi selliseid, mis on seotud seksuaalsusega. Tavapäraselt ei panda parafiilia diagnoosi,» teatas San Franciscos ja Silicon Valleys tegutsev kliiniline psühholoog Anna Randall.

USA psühhiaatrite assotsiatsiooni poolt välja antud diagnooside käsiraamatu kohaselt on normist kõrvale kalduvad seksuaalkäitumised või eelistused parafiiliad. Nende all käivad näiteks üsna süütu seksuaalne kiindumus kingadesse, kuid ka julm ja ohtlik pedofiilia.

Kui isikul on oma kingafetiš, siis see ei ole psühholoogiline häire, kui aga seksuaalne fetiš mõjutab või kahjustab teist inimest, siis see on psühholoogiline häire.

Randalli sõnul ei ole fetišid tavaliselt probleemiks, kuid kui fetišiga kaasneb midagi kriminaalset, siis on.

«Kui keegi teeb midagi, mis kahjustab teise inimese õigusi ja tervist, käitub antisotsiaalselt, on psühhopaat või sotsiopaat, siis on see  häire. Sellised isikud ei saa sageli aru, mis on õige ja mis vale või neil puudub empaatia,» selgitas Randall.

Randalli sõnul ei ole otseseks probleemiks seks või seksuaalne käitumine, vaid see, kuidas sellega tegeletakse või sellesse suhtutakse.

«Seks ei ole probleem, vaid sümptom,» lausus ekspert.

Cosby kasutas naiste uimastamiseks kahte ravimit Quaaludesit ja Bendryli.

Cosby andis kohtusse Andrea Constand, kelle sõnul oli tema staari  paljude ohvrite seas ning just tema tõi esile somnofiilia teema.

Randalli arvates ei ole vägistamissüüdistustel midagi tegemist somnofiiliaga. Võimalik, et Cosby unistas seksist magavate naistega, kuid ei viinud oma fantaasiaid ellu.

«Iga meesüliõpilase, kes on seksinud joobes naisüliõpilasega, saaks siis liigitada somnofiiliks. Samuti saaks seda terminit kasutada nende kohta, kes baarides kaaslaste jooki uimasteid panevad, kuid tegelikult ei seksi uimastatutega. Seega oleks suur osa inimestest somnofiilid,» lausus Randall.

Randalli sõnul ei diagnoosita somnofiiliat peaaegu üldse ning see ei ole kümne kõige levinuma fetiši seas.

Mis aga puudutab Cosby juhtumit, siis võib somnofiilia siiski olla see, mis tõendab tema süüdiolekut  või süütust.

Wikipedia: parafiilia tähendab kreeka keeles «kõrvalarmastus». Tegemist on  normist kõrvale kalduva seksuaalse käitumise või eelistusega.

Erinevatel aegadel on on seksuaalkäitumise normid olnud erinevad. Kultuurilised ja ühiskondlikud reeglid määravad, mis on kõrvalekalle ja mis mitte.

Ühes kultuuris võib mingi parafiilia olla normaalne seksuaalkäitumine, teises aga keelatud või karistatav.

Erinevate seksuaalsete eelistustega isikud moodustavad alamkultuure.

Parafiiliad on teatud seksuaalkäitumiste ja seksuaalsete hoiakute kompleksid, mida saab diagnoosida sümptomite abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles