Soome meteoroloog: august tuleb soe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Põhja-Euroopas on seni suvi olnud üsna jahe ja vihmane ning selline ilm ennustatakse jätkuvat juuli lõpuni.

Soome meteoroloogide ennustuse kohaselt peaks augustis ilm olema märgatavalt kuivem ja soojem, edastab YLE.

Soome meteoroloogiakeskuse juhtivmeteoroloogi Asko Hutila sõnul on selliseid suvesid nagu selle aasta jahe suvi umbes iga kümne aasta tagant.

«Lähinädalatel ei ole suurt ilmamuutust ette näha. Lõuna- ja Kesk-Euroopa soojus põhjapoole ei ulatu,» lausus Hutila.

Seevastu augustis võib ilmapilt hoopis teine olla. Kuumalainet ei pruugi tulla, kuid 25 kraadi ja natuke üle selle tuleb kindlasti.

«August peaks tulema soojem, kuid kohe on september ja Põhja-Euroopas hakkavad siis temperatuurid langema. Samas ei saa välistada, et septembris on keskmisest soojemad ilmad,» nentis meteoroloog.

Hutila meenutas, et külmi suvesid on olnud ka varem. Alates 1961. aastast on Soomes kogutud statistikat jahedate suvede kohta. Selline märg ja külm suvi oli 1962. aastal, mis normaalse suvesoojusega päevi oli vaid kolm.

1987. aasta suvel oli sooje päevi ainult kümme, 1998. aastal 15 ning 2008. aastal 12.

2014. aastal läks Põhja-Euroopas ilm soojaks alles juuli alguses, samas jaanipäeva paiku oli temperatuur madalam kui tavaliselt. Möödunud suvel jätkus sooja aega augusti lõpuni.

Sel aastal on olnud sooje päevi ühe käe sõrmede jagu.

Hutila sõnul viitab pikaajaline prognoos soojemale augustile, kuid midagi väga kindlat veel ei ole. Samas võib ka september soe tulle. Viimati oli augustikuu temperatuuridega september 2002. aastal.

Hutila tõi näiteks 1996. aasta ilma, mil alles juuli lõpul näitas termomeeter suvesooja ja suve lõpp, kuid ka september oli kuiv, sajuta ja soe.

Ta lisas, et sel aastal on ilm üsna ebastabiilne ning ees võib veel olla nii jahedamaid kui soojemaid päevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles