Vaata, millised on maailma ohutumad linnad

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Economist Intelligence Unit (EIU) järjestas maailma kõige turvalisemad linnad.
The Economist Intelligence Unit (EIU) järjestas maailma kõige turvalisemad linnad. Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee

Viie linna elanikud teavad, mis tunne on elada kohas, kus saab ohutult õhtul hilja koju jalutada, sülearvuti järelvalveta kohviku laua taha jätta või liiklusest eemal olevas keskkonnasõbralikus pargis aega veeta.

Kohalike elanike abiga selgitati head ja ohutud elupaigad, vahendab BBC Travel. The Economist Intelligence Unit (EIU) järjestas hetkeseisuga maailma kõige turvalisemad linnad, pidades silmas isiklikku ohutust, infrastruktuuri stabiilsust, terviseabi kättesaadavust, suhtumist ja keskkonnasõbralikkust.

Osaka

See on linn Jaapanis, mida on nimetatud maailma kõige turvalisemaks elukohaks. Osaka elanike sõnul on tunda linnas meelerahu ja headust. «Jaapanis on üldiselt väga turvaline elada,» ütles Daniel Lee, kes on Suurbritanniast ja Jaapanis inglise keele õpetaja. Ta kinnitas, et kohalikud on harjunud jätma oma isiklike asju restoranis ja kohvikutes järelvalveta, kui nad lähevad järjekorda või tualetti.

Osaka on tuntud ka äritegevusele keskendunud linn. Paljud inimesed töötavad hilisõhtuni ning lähevad alles siis koju. Samuti sõidab hilisel kellaajal metroos palju naisterahvaid, kes oma turvalisuse pärast ei pea muretsema. «Te võite siseneda Osakas olevasse pisikesse kõrtsi ja teid koheldakse seal nagu kadunud sõpra. Tihti ei saa aru, mida nad ütlevad, aga hea suhtumine ja atmosfäär räägib iseenda eest,» sõnas Lee.

Amsterdam

Amsterdam on koduks kolmveerand miljonile elanikule ja võrreldes teiste EIU linnadega, on ta järjestuses kõige väiksema pindalaga. «Amsterdamis elades tundsin end hästi ja turvaliselt," ütles Toni Hinterstoisser, kes kolis kolm aastat tagasi New Yorki. Tema sõnul muudab inimeste positiivne olek igapäevased toimingud kergeks ja meeldivaks.

Sydney

Kohaliku firma omaniku Richard Grahami sõnul on inimesed Austraalia suurlinnas hoolivad. «Kui keegi äratab oma tegevusega kahtlust, siis suhtleme aktiivselt ja levitame informatsiooni ning seetõttu saame kiiresti teada, kellega tegu,» märkis Graham.

Singapur

See on linnriik Kagu-Aasias, kus tänu hästi toimuvale õiguskaitsele on väga turvaline elada. BonAppetour veebilehekülje asutaja Rinita Vanjre Ravi sõnul on riigi politseid hästi tasustatud ja selle tulemusena on korrakaitsjad motiveeritud oma tööd tegema. Rinita Vanjre Ravi leiab, et Singapuri kohalikud on ausad ja seadusekuulekad kodanikud. Ta selgitas, et restorani külastaja võib järjekorda seisma minnes jätta oma isiklikud asjad valveta, kartmata, et keegi need rööviks.

Stockholm

«Kahe väikese lapsega on ohutus minu jaoks peamine ning Stockholm on ideaalne koht, kus lastega aega veeta,» ütles Kat T, kes kirjutab seal linnas English Mamma blogi. «Mänguväljakud on parkides ja liiklusest eemal, samuti eksisteerib linnas palju rohelist ala,» lisas ta.
Stockholmi on esile toodud keskkonnasõbraliku eluviisi eest ning viis aastat tagasi nimetati Stockholm Euroopa keskkonnapealinnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles