Selle aasta juuni oli läbi temperatuuride mõõtmisajaloo kõige soojem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA ookeani- ja atmosfääri agentuuri (NOAA) teatel oli juuni kogu maailmas läbi senise mõõtmisajaloo, mis ulatub 135 aasta taha, kõige soojem.

Lisaks oli selle aasta kuue kuu jooksul keskmine temperatuur märgatavalt kõrgem, edastab AP.

Juuni keskmine temperatuur oli 16,38 kraadi, mis on kõrgeim alates 1880. aastast, mil USAs alustati õhutemperatuuride regulaarseid mõõtmisi.

Enne nüüdset juunirekordit oli eelmine juunikuu temperatuurirekord 2014. aasta juunis. Sel aastal ületati see 0,12 kraadiga.

NOAA raporti kohaselt on siiski ka erand, mis puudutab Skandinaaviat.

Norras oli juuni jaheduselt 18. kohal alates 1900. aastast, mil selles riigis hakati regulaarseid temperatuurimõõtmisi tegema.

Raportis on ära toodid andmed ka Soome ja Rootsi kohta, mis näitavad, et ka neis kahes riigis oli juuni ajavahemikuga 1981 – 2000 võrreldes keskmisest kuni kaks kraadi jahedam.

Globaalses skaalas olid aga märtsi ja mai temperatuurid keskmisest kõrgemad.

Jaanuar ja veebruar olid alates temperatuuride regulaarse mõõtmise algusest soojuselt teisel ning aprill neljandal kohal.

Selle aasta esimese kuue kuu keskmine temperatuur oli 0,85 kraadi kõrgem kui 20. sajandi keskmine temperatuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles