Eestlased viivad oma festivali show-kava Lätti

Helena Tamm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Aarma on Päikeseloojangu festivali üks iga-aastasi esinejaid.
Jüri Aarma on Päikeseloojangu festivali üks iga-aastasi esinejaid. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kaheksandat aastat Kablis toimuva Päikeseloojangu festivali korraldajad viivad sel suvel ühe sündmuse Lätti Ainaži suvelavale. 

Reedel, 24. juulil kell 20 toimub showkava «Ei saa me läbi Lätita», kus esinevad näitlejad Jüri Aarma ja Janus Johansons, kirjanik Contra ja muusik Henn Rebane. Publikuks on oodatud nii eestlased kui lätlased, seetõttu räägitakse mõlemas keeles. 

Show-kava idee autor Jüri Aarma, tema näitlejast kolleeg Janus Johansons on Lätis elav eestlane ja nemad arutlevad, vaidlevad ning lustivad teemal, miks siis eestlased ei saa läbi Lätita. Kirjanik Contra esitab luuletusi mõlemas keeles ja Henn Rebane aitab akordioniga lahata teemat «Meie või teie laulud». «Algselt planeerisime selle sündmuse teha Vana-Ikla piiripunktil, aga leidsime väga toreda koostööpartneri Solveiga Mucina Ainaži kultuurimajast, kes pakkus meile ilusat äsja valminud suvelava. Kindlasti on see koht ja show ise festivali külalistele midagi täiesti uut ja põnevat,» selgitab sündmuse Lätti viimise tagamaid festivali korraldaja Kadri Leivategija.

Jüri Aarma selgitus toimuvale: «Kas tõesti saab valida sõpru ja vaenlasi, aga naabreid mitte? Meie, naabrid, eestlased ja lätlased, lükkame selle eituse ümber. Kõik märgid näitavad, et valisime ise ennast naabriteks. 1000 aastat kõrvuti elanud ja ei ühtegi sõda omavahel. Kui kokku saame, siis teretame, kui lahku läheme, siis räägime üksteist taga. Kõik see tulebki jutuks. Vähe sellest: Toimub võistlus, loomulikult publiku osavõtul, kes teab rohkem teise mehe keelt, teise mehe laule, kellel rohkem nalju. Tagatipuks imestame koos, miks eestlased ainult nende jäätist teavad, lätlased aga muudkui ähvardavad, et karu tuleb...»

1. juulist 1. augustini toimuva Päikeseloojangu festivali kogu kava leiate SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles