Psühholoogid: naised näevad meestest sagedamini õudusunenägusid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoogid: naised näevad meestest sagedamini õudusunenägusid
Psühholoogid: naised näevad meestest sagedamini õudusunenägusid Foto: SCANPIX

Suurbritannia Lääne-Inglismaa ülikooli psühholoogide sõnul näevad naised meestest sagedamini õudusunenägusid.

Lisaks on naiste õudusunenägude sisu hirmutavam kui meeste samalaadsete unenägude sisu, kirjutab Daily Mail.

 

Uurijate sõnul on naiste õudusunenäod põhjustatud kehatemperatuuri muutumisest menstruatsioonitsükli jooksul.

 

«Naiste õudusunenägude ja painajate põhjuseks on kehatemperatuuri muutused. Naiste õudusunenägude sisu on hirmutavam ja isegi ärkveloleku ajal võivad naised selliste unenägude mõju all olla,» sõnasid psühholoogid.

 

Uuringus osales 170 vabatahtlikku katsealust.

«Uuring näitas, et naised näevad meestest sagedamini õudusunenägusid. Kui küsisime katsealustelt viimase unenäo kohta, siis 19 protsenti meestest ja 30 protsenti naistest sõnas, et see oli õudusunenägu. Lisaks olid naiste unenäod emotsionaalsema ja hirmutavama sisuga kui meestel,» selgitas uuringut juhtinud teadlane Jennie Parker.

Parkeri arvates aitavad õudusunenäod ajul harjutada stressi tekitavate, häirivate ja raskete olukordadega toimetulekut.

 

«Inimesed liigitavad kõik ühte tüüpi uned painajateks,  kuid tegelikult on painajaid ja õudusunenägusid mitu erinevat liiki,» selgitas Parker.

Parkeri sõnul on ta kindlaks teinud vähemalt kolm erinevat painajatüüpi. Need on kellegi eest põgenemine, lapse või elukaaslase kaotus ning kummalisse olukorda sattumine.

Psühholoog jätkas, et tavaliselt tõuseb naiste kehatemperatuur pärast munaraku irdumist ning langeb uuesti enne menstruatsiooni algust.

«Naistel saab painajate teket seostada menstruaaltsükliga. Enne menstruatsiooni algust näevad naised rohkem unenägusid, ka õudusunenägusid,» selgitas Parker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles