Viljandi pärimusmuusika festival. Kes kellega käib?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi pärimusmuusika festival leidis meeleoluka lõpu. Kauaoodatud üritus “Pimekohting” sai lõpuks teoks ja see, mis laval toimus oli üllatav ja põnev nii osalejatele kui suurele publikuhulgale, kes Kaevumäe lausa üle ujutas.

Milles siis mäng seisnes? Laval said kokku tuntud muusikute duod, kes olid paari pandud varasemalt rahvahääletuse teel. Muusikutel endil polnud oma vastsest bändikaaslasest aimugi. Nii kohtusidki püünel Silver Sepp ja Marten Kuningas, Tõnu Tubli ja Andre Maaker, Sander Mölder ja Taavet Niller, Jalmar Vabarna ja Mari Jürjens, Mari Kalkun ja Kallervo Karu, Liisi Koikson ja Ruslan Trošinski, Sandra Sillamaa ja Robert Linna, Karl-Erik Taukar ja Eva Talsi ning esitasid oma esimese pooleteise minutilise pala enne kokku rääkimata. Järgmisesse vooru edasijõudjad selgusid detsibellide alusel – edasi pääses duo, kelle esinemisele järgnes kõige enam lärmi. Kui esimene voor läbitud, said vastsed kooslused lava taga läbi rääkida järgmise esitatava loo.

Pimekohtingu finaali pääses aga kaks paari, kelleks osutusid Jalmar Vabarna ja Mari Jürjens ning Karl-Erik Taukar ja Eva Talsi. Superfinaalis pidid võistlejad kandma kõrvklappe ning esitama loo üksteist kuulmata, teise pala ajal kaeti aga võistlejate silmad. Kogu üritus möödus väga meeleolukalt, laval olevad muusikud olid ülemeelikud ning Kaevumäel valitses ülimalt sõbralik keskkond, kus omavahel suhtlesid muusikud ja publik. Üllatusi oli ka instrumentide kasutamises: Sandra Sillamaa oli näiteks torupilli nurka visanud ja asendanud selle trummiseti ja kitarriga, Marten Kuningas kasutas aga oskuslikult, Silver Sepa juhendamisel, veepudelit.

Võitjatena tulid sellest mängust välja Jalmar Vabarna ja Mari Jürjens. Siiski polnud see veel kõik – pimekohtingu pidid läbi tegema ka raju viiuldaja Casey Driessen USAst ja norra tšellovirtuoos Jonas Bleckman. Mehed tulid olukorrast suurepäraselt välja, nautides kokkumängu ja rokkides täiest hingest.

Millega aga õhtu lõpetada? Laiali minna sellisel momendil pole niisama paslik, emotsioonid on laes. Nii astus publiku ette viimane selle õhtu üllataja – Julius Vilumets lõõtsaga - mees, kes on osalenud kõikidel Viljandi pärimusmuusika festivalidel. Teistel muusikutel oli kihk omagi pillid käima tõmmata, kuid ei, viimane pala kuulus Vilumetsale.

Casey Driessen hullutas oma viiuli, efektiplokkide ja looperiga publikut juba reedel.
Casey Driessen hullutas oma viiuli, efektiplokkide ja looperiga publikut juba reedel. Foto: Laura Arum-Lääts
Jonas Bleckman muuseumi hoovis laupäeva õhtul.
Jonas Bleckman muuseumi hoovis laupäeva õhtul. Foto: Laura Arum-Lääts
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles