Video: NASA avastas Maa «uue naabri»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus kivisest eksoplaneedist
Kunstniku joonistus kivisest eksoplaneedist Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA astronoomid teatasid, et avastasid Kassiopeia tähtkujust Maale lähima kivise eksoplaneedi.

NASA teadlaste sõnul sai Maa «uue naabri», mis on varem leitud eksoplaneetidest lähim, edastab cbc.ca.

«Enamik teadaolevatest eksoplaneetidest on sadade valgusaastate kaugusel. See aga on praktiliselt «kõrvalmajas»,» teatas USA Harvard-Smithsonian astrofüüsika keskuse teadlane Lars Buchhave.

Uue eksoplaneedi uurimist juhtis Šveitsi Genfi observatooriumi astronoom Ati Motalebi.

Super-Maaks nimetatud planeet HD 219134b asub Maast 21 valgusaasta kaugusel.

Ta liigub koos kolme kaaslasega ümber oranžika tähe, mis on väiksem ja jahedam kui meie Päike.

HD 219134b puhul ei ole tegemist planeediga, kus võiks elu olla, sest ta on oma tähele liiga lähedal. Kuna sel planeedil on temperatuur kõrge, siis ei saa seal vett olla.

Teadlased arvavad, et selle planeedi pind on kivine, kuid osaliselt sulanud ning ta pinnal võib olla vulkaane.

HD 219134b on oma tähele väga lähedal, tehes selle ümber tiiru vaid kolme Maa ööpäevaga. Samas on ta mass 4,5 Maa massi.

See planeet leiti Genfi ülikooli planeediotsimiseks kasutatava, Kanaari saartel asuva 3,6-meetrise Telescopio Nazionale Galileoga.

NASA Spitzeri teleskoobiga tehtud jätku-uuring näitas, et planeedi diameeter on 1,6 Maa diameetrit. Kui mass ja diameeter olid kindlaks tehtud, ilmnes et tegu võib olla kiviplaneediga.

Teadlastel on seda planeeti kergem uurida, kuna ta liigub oma tähe eest läbi, varjates selle valgust. Valguse muutumise abil oli võimalik järeldada, milline on selle planeedi atmosfäär.

HD 219134b kuulub neljast planeedist koosnevasse süsteemi, milles on väike planeet, mille mass on 2,7 Maa massi ning mis teeb tiiru ümber tähe 6,8 Maa ööpäevaga. Veel on meie süsteemi Neptuni sarnane planeet, mille mass on üheksa Maa massi ning mis teeb tiiru ümber tähe 47 päevaga.

Kolmas on hiigelplaneet, mille mass on 62 Maa massi ning see on oma tähest kaks korda nii kaugel kui on Maa Päikesest. Ta teeb tiiru ümber tähe 1190 päevaga.

HD 219134b on Maale lähim kivine eksoplaneet, kuid on leitud veelgi lähemal asuv eksoplaneet GJ674b, mis on Maast vaid 14,8 valgusaasta kaugusel. Samas ei ole teada, kas tegemist on gaasi- või kiviplaneediga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles