Video: Maast möödus «maapähkel-asteroid»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapähklit meenutav asteroid 1999 JD6
Maapähklit meenutav asteroid 1999 JD6 Foto: Youtube

USA kosmoseagentuuri NASA teatel möödus 25. juulil Maast «maapähkel- asteroid», mis kannab tähistust 1999 JD6.

Asteroid oli Maale kõige lähemal 7,2 miljoni kilomeetri kaugusel liikudes keskmise kiirusega 20,3 kilomeetrit sekundis, edastab foxnews.com.

Kui asteroid Maa lähedal oli, suunas NASA oma kaks suuremat raadioteleskoopi selle suunas, et raadiolainete abil saada teada kosmilise objekti suurus, kuju ja pöörlemine.

Ilmnes, et 1999 JD6 puhul  on tegemist kahe kilomeetri pikkuse ja maapähkli kujulise asteroidiga.

Seda asteroidi uuriti Californias Mojave kõrbes asuva Goldstone`i ja Lääne-Virginas asuva Green Bank raadioteleskoobiga.

«Senised uuringud on näidanud, et umbes 15 protsenti Maa lähedastest asteroididest on suuremad kui 180 meetrit, kaasa arvatud 1999 JD6, millel on maapähkli kuju,» teatas NASA asteroidide uurimisprogrammi juht Lance Benner.

1999 JD6 avastasid 12. mail 1999. aastal USAs Arizonas Flagstaffis asuva Lowelli observatooriumi astronoomid. Tollane uuring näitas, et see asteroid teeb Päikese ümber tiiru 302,8 päevaga.

Teadlased jätkavad selle asteroidi uuringuid, kuid järgmisel korral jõuab ta Maa lähedusse alles 25. juulil 2054.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles