Intervjuu eile Eestis ainsa kontserdi andnud Matt Winsoniga: kavatseme Baltikumi naasta!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõni aasta tagasi sai Hollandis kokku muusikute duo Matthijs Steur ja Pieter van Winsen. Peale edukaid kontserte liitus nendega veel paar instrumentalisti. Kokku sai bänd nimega Matt Winson, kes on tänaseks andnud välja oma debüüt EP ja selle tähistamiseks ette võtnud Baltikumi tuuri, mille raames väisati ka Eestit. Indie-folk koosseisu ainus Eesti kontsert toimus eile Pärnus Hea Muusika Klubi eestvedamisel uues muusikakohvikus Versus.

Kohvik Versus oli hämaral hilisõhtul rahulolevast rahvast pungil ja nii oli põhjust sügava mulje jätnud bändiga maha istuda ja neilt veidi aru pärida loomingu ja tegemiste kohta. Olgu veel öeldud, et bänd on ühtedel lavalaudadel üles astunud Ewert and The Two Dragonsi ja Odd Hugoga ning ehkki lootustandev bänd on Hollandis oma nooruse tõttu veel üpriski tundmatu, müüdi nende plaaditiraaž seal väga kiiresti läbi.

Intervjuu andsid hollandlasest laulja-laulukirjutaja Matthijs Steur ja lätlasest trompetist Magnuss Baugis.

Olete EP esitlustuuril. Millised on teie meeleolud suviste kontserdite osas?

Matthijs: Oleme sel suvel Baltikumi tuuril. Tegelikult alustasime Berliinist. Seejärel sõitsime Leetu ja Lätti, nüüd oleme Eestis. On olnud tore, ilm viimased nädal aega väga hea, kontserdid on olnud põnevad ja väga õpetlikud. Publik on muidugi ka lahe. Kindlasti kavatseme Baltikumi naasta.

Magnuss: Sõit algas 25. juulil ja 4 kontserti on veel jäänud. Sõitmist on palju. Loodame Baltikumi veel tagasi tulla ja et siin leiavad meie jaoks aset huvitavad sündmused. Enne peame aga looma veel midagi ilusat ja toredat.

Kes või mis on lühidalt öeldes Matt Winson?

Matthijs: Pigem ütleksime, mis see on – oleme bänd, kus igal liikmel on täita oma roll. Alguses olime Peteriga kahekesi (Pieter van Winsen – toim). Tegime muusikat ülikooolis. Ühel hetkel soovisime kooslust heliliselt rikastada. Nii liitusidki meiega teised liikmed. Alates 2014. aasta detsembrist oleme tegutsenud bändina. Kõik on toimunud väga kiiresti: juba on välja antud esimene EP ja nüüd oleme tuuril, Hollandi kontserdid ootavad ees alles. Loodetavasti 2016. aastal hakkame salvestama debüütalbumit.

Magnuss: Jah, me pole oma EP’d Hollandis veel esitlenud.

Matthijs: Žanriliselt viljeleme indie-folki. Meid võib võrrelda ehk Everti ja draakonitega.

Magnuss: Sellele lisame asju, mis meile lihtsalt pähe tulevad. Oleme mõnikord teinud jazzilikemaid, mõnikord elektroonilisemaid asju. Soundid muutuvad tihti, omandame pidevalt uusi oskusi. Tuurilgi on juba uusi mõtteid tekkinud tulevikusoundide osas.

Rääkige lähemalt ka oma debüüt EP’st.

Matthijs: EP kannab pealkirja “Glowing Eyes” ja see baseerub uutel lugudel, mille oleme neljakesi loonud. Ühes ajakirjas kirjeldati meie muusikat ideaalsena suveõhtusse lõkke äärde hea veini ja toidu kõrvale. Ma ise seda päris nii ei näe.

Magnuss: Viljeleme küll indiefolki, kuid see sisaldab ka muid asju. Dünaamiline spekter on väga lai, samal ajal oleme siiski väga tundlikud ja ettevaatlikud.

Rääkige veel bändist tervikuna. Millised on teie rollid ja omavahelised suhted?

Matthijs: Nagu juba mainitud, siis olime Pieteriga kahekesi, kirjutasime lugusid, laulsime, mängisime mõlemad kitarri, Pieter mängis lisaks klaverit ja banjot. Mängisime harmooniatega ja laulsime. Meiega liitus trummar Thomas (Thomas van Winsen – toim)…

Magnuss: …kes on ühtlasi Pieteri vend.

Matthijs: Lisaks mängib ta klaverit ja laulab väga hästi. Pieter ja Magnuss on aga juba varem mänginud ühes teises bändis.

Magnuss: Tegime hip-hopi.

Matthijs: Magnuss mängib nii bassi kui trompetit ja see sobis meile.

Magnuss: Lisaks on oluline leida inimesed, kellega sa oled võimeline ka tuuril olema ja kõike koos tegema. Seetõttu tulevad tegelikult inimesed enne instrumente. Pieteriga olin bändi juba teinud, seega teadsin, et suudame üksteist välja kannatada. Saame väga hästi läbi. Igalühel on oma oskused ja jooned, mis loovad tervikliku pildi.

Matt Winsoni näol on tegemist Läti-Hollandi koosseisuga. Kuidas kohtusid lätlane ja hollandlased.

Magnuss: Ehkki olen lätlane, elan tegelikult Hollandis. Õpin Haagis.

Kuidas teie enda muusikamaitsega on? Mida kuulate?

Matthijs: Meil on üsna sarnane maitse, kuid on ka oma veidrused. Minu üks lemmikuid on Bonnie Raitt. Tema album meeldib tegelikult meile kõigile, kuulame seda teel olles tihtipeale.

Magnuss: Ma kuulan tüütuid asju. Püüdsime neid autos kuulata ja teised läksid seepeale närvi. Veider kitarrimuusika, mille mõte ongi tüüdata.

Matthijs: Thomas kuulab näiteks jazzilikemaid asju. Peter, nagu eespool mainitud, kuulab ka hip-hopi.

Kas olete professionaalsed muusikud?

Matthijs: Ei. Kõik algas hobina. Oleme bändiga alles alguses ega saa end kutsuda professionaalideks, on veel palju õppida. Peame muusika kõrvalt muuga elatist teenima. Loodame, et üks päev see muutub.

Magnuss: Meie hariduslik taust on täiesti erinev. Meie seas on ajaloolane, antropoloog ja psühholoog. Mina olen küll konservatooriumi lõpetanud, aga ei pea end seetõttu professionaaliks. Muusikas on olulisemaid asju kui paber. Paberi võib lihtsalt tapeedina seinale kleepida, kui muud väärtused on puudulikud.

Mis festivalidel publikuna ise osalete?

Matthijs: Eurosonic festival on huvitav.

Magnuss: See suvi on olnud väga kiire. Tore on, kui on palju tegemist. Positivusel käisime, selle festivali üle on lätlased küll uhked.

Kui palju te eesti muusikat teate?

Matthijs: Teame kolme bändi: Odd Hugot, kellega esinesime Hollandis koos; Ewert And The Two Dragonsi ja Iirist. Ah jaa, veel Sibyl Vane’i, esinesime nendega ühel festivalil Riias. Piirdukski nende neljaga.

Magnus: Jah, vaikselt õpime.


Otsi üles Matt Winsoni muusika ja viska kõrv peale!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles