Video: Berliini müüri kuulsaim hukkunu on Peter Fechter

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Fechter
Peter Fechter Foto: Wikipedia.org

Saksa Demokraatiku Vabariigi piirivalve tulistas 18-aastast Peter Fechterit, kui ta püüdis 17. augustil 1962 Berliini müüri ületada.

Tuhanded inimesed nii Ida- kui Lääne-Berliinis olid tunnistajaks, kuidas Fecheri karjed lõpuks lakkasid ja ta suri, edastab Yle.

Peter Fechterit peetakse Berliini müüril aastatel 1961 – 1989 hukkunud 138 inimesest kõige kuulsamaks.

18-aastane sakslane tahtis Lääne-Berliini pääseda Chekpoint Charlie juures Zimmerstrassel  üle müüri ronides, kuid DDRi piirivalve tulistas põgenevat noormeest hoiatamata.

Haavata saabud Fechter kukkus müürilt alla ja jäi DDRile kuuluvale piirialale. Mõlemal pool piirile kogunud inimesed olid selle karmuse tunnistajaks ning Fechterist sai kaheks jaotatud Berliini ja Külma sõja sümbol.

DDRi piirivalvurid ajasid piirialal olnud inimmassi laiali. Lääne-Berliini politsei pani müürile redeli, et minna kannatada saanud mehele abi andma, kuid neil ei õnnestunud.

Kulus ligi kaks tundi enne, kui DDRi piirivalve viis verest tühjaks jooksnud ja surnud Fechetri ära, kuid pärast seda hakkasid inimesed karjuma «mörder» ehk mõrv.

Samal õhtul toimus Lääne-Berliini poolel meeleavaldus ja lääneberliinlased viskasid Ida-Berliini suunas kive, samuti rünnati piiri valvanud USA sõdureid.

Lääne-Berliini politsei sekkus kui rahvamass hakkas müüri lõhkuma.

Kolm päeva enne Fechteri surma lasi läänesakslasest piirivalvur maha idasakslasest piirivalvuri. Juhtum ei toimunud Berliinis ning seda juhtumit ei suudetud kunagi lahendada.

Fechteri tulistamise eest vastutanud üksuse juht selgitas, et 18-aastast ei aidatud, kuna nad arvasid, et Lääne-Berliini piirivalve avab nende pihta tule, viidates varem juhtunule.

Fechteri juhtumit kajastati laialdaselt ka USAs, kus meedia nimetas Berliini müüri Wall of Shame (Häbimüür).

Pärast kahe Saksamaa ühendamist said Fetcherit tulistanud piirivalvurid 1997. aastal tingimisi karistada.  Kolmest tollasest piirivalvurist oli üks selleks ajaks surnud ja kohus ei suutnud teha kindlaks, kelle relvast surmavad lasud lasti. Kohus otsustas siis, et Fechteri surm ei olnud tingitud abi mitteandmisest, vaid tulistamisest.

Fechteri juhtum kogus kuulsust ka selle tõttu, et see jäädvustati Herbert Ernsti poolt filmile. Lääne poolelt, Chekpoint Charliest tehtud filmis on näha, kuidas DDRi sõdur kannab Fechteri ära.

Hiljem tahtsid selle filmi koopiaid saanud teha nendega raha ning läbi mitme kohtuastme käinud juhtum lahenes alles möödunud aastal, kui kohus teatas, et tegemist on liiga vana materjaliga.

Fechteri vanem õde elas juhtumi ajal,1962. aastal Lääne-Berliinis. Ida-Berliini jäänud Fechteri isa suri kibestunult ja ema kannatas pikka aega psüühikahäirete all.

DDRis kuulutati Peter Fechter kurjategijaks ning Ida-Saksamaa julgeolekuorgan Stasi piinas pere pikka aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles