Pildid: Islamiriik hävitas Süürias 1500 aasta vanuse kristliku kloostri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Süüria sõda jälgiva organisatsiooni Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) teatel hävitasid äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad Homsi provintsis Qaryatainis kristliku Mar Eliani (Püha Eliase) kloostri.

SOHRi juhi Rami Abdel Rahmani andmetel lõhkusid džihadistid umbes 1500 aasta vanuse kloostri põhjendusega, et «seal ei kummardatud õiget jumalat ehk Allahi», edastab ibtimes.co.uk.  

Islamiriik pani Twitterisse fotod, millel on näha 432. aastal asutatud kloostri hävitamist buldooserite abil.

Islamiriik on vallutatud aladel hävitanud suure hulga iidsete tsivilisatsioonide ehitisi, kujusid, templeid ja kirikuid, kuna need ei olnud islamistlikud.

Kristlik klooster asus Qaryatainis, mille võitlejad vallutasid 5. augustil, võttes seal samas vangi 230 inimest, kellest enamik olid kristlased.

SOHRi teatel on Islamiriik nüüdseks vabastanud 49 inimest ja 110 on viinud Raqqasse, ülejäänu 70 saatuse kohta andmed puuduvad. Arvatakse, et džihadistid annavad kristlastele võimaluse pöörduda islami usku või kristlased peavad oma elu säästmiseks maksma, kuna nad ei ole moslemid.

Klooster sai nime Homsis elanud kristlase Eliase järgi, kes suri märtrisurma.

Damaskuses resideeruva kristliku kirikuõpetaja andmetel hävitas Islamiriik lisaks kloostrile ka Homsi kuulsa kristliku kiriku.

Islamiriigi võitlejad viisid mais Mar Eliani kloostrist kaasa preester Jacques Mouradi. Mouradi tunti nii kristlaste kui moslemite aitajana ning ta valmistus vastu võtma Palmyrast Islamiriigi eest põgenenuid.

Mar Eliani kloostri puhul oli tegemist Lähis-Ida kristlaste jaoks tähtsa palverännakupaigaga.

Märtsis hävitas Islamiriik Iraagis kristliku linna Qaraqoshi lähedal asunud Mar Behnami kloostri. Ka sellest hävitustööst jõudsid pildid sotsiaalmeediasse.

See klooster rajati 4. sajandil Püha Behnami ja ta õe, Püha Sarah mälestuseks. Nad mõlemad ristiti Püha Matteuse poolt.

Võitlejad ajasid mungad sellest kloostrist välja juba 2014. aastal.

Islamiriik hävitas märtsis veel Mosuli lähedase arheoloogiliselt tähtsa Nimrudi ning 20000-aastase iidse linna Hatra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles