Auschwitzi külastajaid šokeerisid uduvihmadušid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaager-muuseum
Auschwitzi koonduslaager-muuseum Foto: SCANPIX

Poolas Auschwitzi koonduslaagrit-muuseumi kuumalaine ajal külastanud said šoki muuseumisse paigutatud uduvihmaduššide tõttu.

Osa Iisraelist pärit külastajaid pidas neid dušše ebakohaseks, kuna need viitasid kaudselt selles koonduslaagris toime pandud tapmistele, edastab BBC.

Auschwitzis tapeti gaasiga üle miljoni juudi.

«Olen juut, kes kaotas holokaustis palju lähedasi. Need dušid nägid välja umbes sellised, mille alla saadeti juudid, enne kui nad gaasiga tapeti,» sõnas 48-aastane Meir Bulka.

Bulka sõnul ei ole ta ainus, keda need dušid šokeerisid.

Auschwitzi koonduslaagri-muuseumi esindaja teatas Facebookis, et külastajate heaolu ja turvalisus on nende prioriteet.

«Augustis oli Poolas ekstreemne kuumus ja dušid olid selle tõttu õigustatud. Uduvihmadušid olid muuseumi sissepääsu juures, aidates niisutada nii õhku kui ka külastajaid,» teatas esindaja.

Ta lisas, et kuna sissepääsul puudub varikatus ja inimesed pidid piletijärjekorras seisma, siis tuli mingil viisil pakkuda jahutust.

«Midagi tuli ette võtta, sest külastajad hakkasid kuumuses minestama. Kuuma ajal tuli mõelda eelkõige inimeste tervisele ja turvalisusele,» lisas esindaja.

Ta lisas, et õhu jahutamist vee abil ei saa võrrelda gaasikambritega, nagu mõnele külastajale tundus.

«Meie dušid ei meenuta neid, mille natsid panid gaasikambritesse. Vesi ei ole gaas. Zyklon B lasti gaasikambrisse mitte duši, vaid õhukindlates seintes ja katuses olevate avade kaudu,» nentis esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles