Kuninganna Elizabeth II saab homme kõige kauem Briti troonil olnud monarh

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth II ja prints Philip 2. juunil 1953
Elizabeth II ja prints Philip 2. juunil 1953 Foto: SCANPIX

Briti kuninganna Elizabeth II saab homme tähistada erilist tähtpäeva, kuna temast saab siis kõige kauem Briti troonil olnud valitseja.

9. septembril ületab ta oma vanavanavanaema, kuninganna Victoria rekordi, kes oli kuninganna 63 aastat ja 216 päeva, edastab ibtimes.co.uk.

Elizabeth Alexandra Mary sündis 21. aprillil 1926 Yorki hertsogi ja hertsoginna vanema tütrena ning esmalt mängis ta Briti kuninglikus peres kõrvalrolli.

Elizabethi isa oli Briti troonipärimise järjekorras pärast oma venda Edwardit, Walesi printsi teine. Elizabethi elu muutus jäädavalt 11.detsembril 1936, kui printsessi onu, kuningas Edward VIII troonist loobus ja teatas, et abiellub ameeriklanna Wallis Simpsoniga.

Troon ja kroon läksid Edward VIII vennale, kellest sai kuningas George VI. Troonipärija oli printsess Elizabeth.

Elizabeth abiellus 20. novembril 1947 Kreeka ja Taani prints Philipiga, olles kuninganna Victoria kaudu kauged sugulased. Neil sündis neli last: Walesi prints Charles (14. november 1948), printsess Anne (15. august 1950), prints Andrew (19.veebruar 1960) ja prints Edward (10. märts 1964).

1952. aasta veebruaris olid printsess Elizabeth ja ta abikaasa, prints Philip visiidil Aafrikas Keenias, kui nendeni jõudis uudis kuningas George VI surma kohta.

Printsess pöördus Ühendkuningriiki tagasi kui kuininganna Elizabeth II. Ta krooniti 27-aastasena 2. juunil 1953 Westminister Abbeys kuningannaks.

Ta kroonimine oli üks esimesi ülemaailmseid raadio – ja teleülekandeid.

Kuninganna Elizabethi nooruse ja kogenematuse üle räägiti pikalt, kuid samas nähti temas Teise maailmasõja järgset värsket algust.

Briti kuninglikus peres on olnud mitmeid tõuse ja langusi, kuid kõige katastroofilisemaks peetakse 1997. aastat, mil Pariisi hukkus prints Charlesi ekskaasa, printsess Diana.

Briti kõmumeedia spekuleeris, et Elizabeth II ei meeldinud printsess Diana tema julguse tõttu ja tegelikult lasi kuninglik pere printsessi niiöelda ära koristada.

Kuninganna langes rahva surve alla, et ta tunnustaks rahva südames olevat printsessi pärast ta surma.

Elizabeth II jaoks oli raske aeg ka 2002. aasta, kui surid nii ta õde, printsess Margaret kui ka ema, kuninganna Elizabeth.

 2002. aastal tähistati ka Briti kuninganna 50. troonijuubelit.

Briti kuninglikus peres algasid paremad ajad, kui Elizabeth II pojapoeg, prints William abiellus 29. aprillil 2011 Westminster Abbeys Catherine Middletoniga.

Nüüdseks on Cambridge`i hertsogil Williamil ja hertsoginnal Catherine`il kaks last.

Elizabeth II ja ta abikaasal, prints Philipil on kaheksa lapselast ja neli lapselapselast.

Troonipärija on küll prints Charles, kuid britid näevad parema meelega troonil  ta poega, prints Williamit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles