Päikese taustal näeb ISS välja nagu putukas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päike ja ISS
Päike ja ISS Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA avaldas uued fotod Päikesest, mille eest on näha mööda liikumas Rahvusvahelist Kosmosejaama (ISS), mis paistab  nagu väike putukas.

Tegemist on viiest pildist koosneva komposiitfotoga, mille tegi 6. septembril NASA fotograaf Bill Ingalls Virginias Shenandoah rahvuspargis, edastab foxnews.com.

ISSi liikumine päikeseketta eest läbi ei kesta kuigi kaua, sest kosmosejaam liigub keskmiselt kiirusega 27 743 kilomeetrit tunnis.

100 miljonit dollarit maksev kosmosekompleks teeb tiiru ümber meie planeedi umbes 90 minutiga.

Nii kosmiliste kui inimvalmistatud kehade liikumine kosmoses ei ole vaid ilus vaatepilt, vaid neil on ka praktiline kasutus.

18. sajandi astronoomid arvutasid Maa ja Päikese vahemaa, kasutades selleks Veenuse liikumist Päikese ees. Esimene selline vaatlemine ja arvutamine leidis aset 1761. aastal ja teine 1769. aastal.

ISSil on praegu üheksa astro- ja kosmonauti, kellest kolm – venelasest kosmonaut Gennadi Padalka, taanlasest astronaut Andreas Morgensen ja kasahhist kosmonaut Aidõn Aimbetov saabuvad Maale tagasi 12. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles