Vene karud maiustavad surnuaedades

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene karud maiustavad surnuaedades
Vene karud maiustavad surnuaedades Foto: SCANPIX

Venemaa karud on pöördunud ebatavalise toidu ehk inimjäänuste poole, kuna nende tavapärast toitu napib.

Maailma Looduse Fondi  (WWF) Venemaa osakonna andmetel on Komi Vabariigis elavad karud hakanud toitu otsima surnuaedadest, mis on nende jaoks nagu omamoodi külmutuskapp, kus on valmistoit, kirjutab Huffington Post.

Kohalike sõnul on kuum suvi põhjuseks, miks karud inimjäänustega maiustavad. Kuuma suve järel ei ole karudel piisavalt marju, seeni ega konni.

Looduskaitsjate sõnul leidis üks hiljutisi karude «maiustamisjuhtumeid» aset möödunud nädala pühapäeval Komis Vežni Tšovas. Üks naine märkas kohalikul surnuaial karu, kes laipa nosis. Naise karjumise peale karu põgenes. Naine märkas haual riidetükke ja inimjäänuseid.

Ühes varasemas juhtumis ründas näljane karu, mitte surnut, vaid lausa elavat. Juhtum leidis aset Komi pealinnas Sõtvõkaris. Karu ohvriks olnud noormees pääses raskete vigastustega.

Komi kalandus- ja jahindusameti esindaja Simion Razmislovi sõnul on sel aastal palju näljaseid karusid.

«Nad otsivad toitu kõikjalt. Ei oska arvata kui paljud neist talve üle elavad,» lisas Razmislov.

Venemaa WWFi esindaja Maša Vorontsova sõnul on karud raipesööjad.

«Karud on raipesööjad. Ka looduses telkijad ei saa jätta toitu valveta, sest siis on karud kohe jaol. Karud on nutikad. Meieni jõudis informatsioon, et üks karu õppis kirste välja kaevama ja avama. Üsna varsti oli see selga kõigil selle kogukonna karudel,» sõnas Vorontsova.

Ta jätkas, et mitte kellelegi ei meeldiks kuulda, et kalli lahkunu on karu nahka pistnud.

Vorontsova arvates karudel tavapärast söögipoolist ei napi, vaid nad on lihtsalt leidnud viisi, kuidas kergemini ja kiiremini toitu saada.

Venemaal elab umbes 120 000 – 140 000 karu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles