Pimedate Ööde Filmifestival avalikustab neli esimest võistlusprogrammide filmi

Meisi Volt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Film «Leid»
Film «Leid» Foto: Kaader filmist

Põhja-Euroopa üks suurimaid filmifestivale, 19. Pimedate Ööde Filmifestival (PÖFF) avalikustab neli esimest võistlusprogrammide filmi, muuhulgas Urmas E. Liivi kauaoodatud müstilise eesti noortedraama “Must alpinist” ning läti režissööri Laila Pakalnina lavastatud Läti-Poola-Eesti ühisproduktsiooni “Koidik”.

Rahvusvahelist võistlusprogrammi kroonivad Vene auhinnatud dokumentaalfilmi lavastaja ja poliitaktivisti Vitali Manski (“Toru”) dokumentaalfilm “täiuslikust” elust Põhja-Koreas pealkirjaga “Päikese kiirte käes” ning Cannes’i ja Veneetsia kogemustega Läti režissööri Laila Pakalnina “Koidik”, mis räägib samuti elust totalitaarses režiimis, milleks sel puhul on Nõukogude liit.

Foto: Kaader filmist

Esmakorselt aset leidva Tridensi debüütfilmide võistlusprogrammis toimub tuntud eesti dokumentalisti Urmas E. Liivi esimese mängufilmi “Must alpinist” maailma- ning auhinnatud vene tele- ja teatrilavastaja Viktor Dementi debüüdi “Leid” rahvusvaheline esilinastus.

Neist filmidest kolm, “Koidik”, “Must alpinist” ja “Leid” osalesid eelmisel aastal Industry@Tallinna raames toimunud Baltic Eventi ühisproduktsiooniturul näidatud (“pooleli olevad tööd”) esitlustel.

PÖFFi juhi Tiina Loki sõnul on ""Päikese kiirte käes" kõige intrigeerivam ja haruldasem filmi Põhja-Korea elust, mida ma näinud olen. Koos “Koidikuga”, mis kasutab orgaaniliselt sarnaseid väljendusvahendeid nagu tegid nõukogude suurmeistrid eesotsas Eisensteiniga, moodustavad need filmid tugeva temaatilise sünergia ning loovad tugeva dialoogi. Laila “Koidik” räägib Nõukogude režiimi minevikust ja juurtest, Vitali “Päikese kiirte käes” näitab aga Põhja-Korea olevikku."

Ta lisas: “Kõigi nende nelja filmi - “Päikese kiirte käes”, “Koidik”, “Must alpinist” ja “Leid” - puhul oleme väga uhked, et saame meie regiooni kõige tugevamaid filme näidata. Seda eriti olukorras, kus need filmi on põhimõtteliselt meie nö tagaaias üles kasvanud ning millega meil on eriti tugev side.”

“Päikese kiirte käes” - Rahvusvaheline võistlusprogramm

Vene-Saksamaa-Tšehhi-Põhja-Korea ühisproduktsioon näitab, mis juhtub siis, kui režissöör Vitali Manski üritab Põhja-Koreas teha filmi ühe väikese tüdruku elust ning kuidas teda “abistama” saadetud võimuesindajad võtavad kogu filmi tootmise täielikult üle.

Manski juhtis Moskvas dokumentaalfilmide festivali Artdokfesti, millel osalenud vene riigirežiimi suhtes kriitilise hoiakuga kunstnikke tabas samuti võimude poolt mahasurumine. Hiljuti esines ta toetusavaldustega terrorismi süüdistuse ja 20-aastase vanglakaristuse saanud Ukraina lavastaja Oleg Sentsovi toetuseks. Tema filmi “Toru” näidati ka Docpoint Tallinna programmis.

“Koidik” - Rahvusvaheline võistlusprogramm

Läti-Poola-Eesti ühisproduktsioon “Koidik” põhineb nõukogudeaegsel propagandalool “Noor pioneer”, mis räägib noorest poisist, kes oma riigivaenuliku isa Stalini salapolitseile üles annab ning seejärel oma perekonna poolt tapetakse. Läti režissöör Laila Pakalnina (“King”, “Pantvang”) annab vanale totalitaarse režiimi kangelasest lapspioneeri loole kaasegse kriitilise vaatenurga.

Pakalninal on Tallinnaga eriline suhe, sest lisaks mitmele PÖFFil osalemisele on ta võitnud Tridensi auhinna oma filmi “Kolm meest ja kalatiik” eest 2008. aastal.

Aktiivse inimesena võttis Läti lavastaja sel nädalavahetusel osa Tallinna Maratonist seljas särk “Dawn in Black Nights” (““Kõidik” Pimedate Öödel”), et saata sõnum Läti meediale, et “Minu “Koidiku” esilinastuse väljakuulutamine oli 42 kilomeetrit ja 195 meetrit pikk.”

“Must alpinist” - Tridensi debüütfilmide võistlusprogramm

2007. aasta rahutustest tuntud dokumentaalfilmi “Pronksiööd - Vene mäss Tallinnas” teinud TV-dokumentalist, kirjanik ja saatejuht Urmas E. Liiv esitleb festivalil oma kauaoodatud filmi “Must alpinist”.

Müstiline noortedraama, mis põhineb osaliselt autori isiklikel kogemustel, räägib nõukogudeaegsest eesti tudengite matkagrupist, mis satub Siberi taigas väga kummaliste ja pööraste sündmuste keskele.

“Leid” - Tridensi debüütfilmide võistlusprogramm

Foto: Kaader filmist

Auhinnatud TV-dokumentalist ja teatrilavastaja Viktor Dement (“Mustlane on mustlane”) on festivalil oma esimese täispika filmiga “Leid”, mis räägib klassikalise vene kirjanduse stiilis moraaliteemalise loo vanast ebasotsiaalsest kalapüügiinspektorist Trofimist, kes satub metsas leiu otsa, mis tema senisele elule täiesti uue suuna annab.

Ülejäänud võistlusprogrammide filmid saavad avalikuks oktoobris.

19. Pimedate Ööde Filmifestival toimub 13.-29. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles