Vene teadlane nakatas end igikeltsast leitud «igavese nooruse» bakteriga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Venemaa teadlane Anatoli Bruskov sõnas meediale, et nakatas end miljoneid aastaid vana bakteriga, mis võib olla «igavese nooruse allikas».

Siberian Times teatel avastas Moskva ülikooli geokrüoloogia teaduskonna geoloog Bruskov 2009. aastal Bacillus F bakteri Jakuutiast Sahha Vabariigist Maammutimägedest, mis uurija arvates võib Siberi igikeltsas olnud üle kolme miljoni aasta.

Bruskovi sõnul võib selles bakteris peitud igavese nooruse saladus, kuna see bakter aeglustab organismi vananemisprotsessi ja hoiab immuunsüsteemi korras.  

Teadlane katsetab lisaks hiirtele ja äädikakärbestele seda bakterit ka iseendal, et saada teada, mis erinevate organismidega toimub.  

Bruskovi endal katsetamine ei ole ametlik katse, pigem teadlased isiklik huvi.

Seni ei ole Bruskoviga mitte midagi juhtunud ja see viitab, et see bakter ei tapa.

«See ei ole teaduskatse, kuid ilmnes, et mingil viisil bakter mõjus, sest ma suudan töötada kauem ja ma ei ole kaks aastat haige olnud. Võimalik, et hiljem ilmneb kõrvalnähte. Tegelikult tuleks iidsete bakteritega teha katseid spetsiaalsetes laboratooriumites, kus saab tõesed andmed,» lisas geoloog.

Selle bakteriga natakatud hiired elasid kauem ja eakad emased hiired said veel järglasi.

Bruskovi on pikka aega huvitanud, kuidas inimkeha vananemist aeglustada.

Venemaa teaduste akadeemia teatel suudab Bacillus F bakter jääda ellu ka kõige karmimates oludes.

Vene teadlaste 2012. aasta uuring näitas, et sel bakteril on omadused, mis pikendavad rakkude eluiga ja kiirendavad seedimist.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles