Stephen Hawking: tulnukaid saab võrrelda Christoph Kolumbusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Briti tuntud füüsik ja kosmoloog Stephen Hawking sõnas mõni aeg tagasi, et tehisintellekt võib järgneva 100 aastaga allutada inimkonna endale.

Hawking teatas nüüd, et pigem peaks inimesed kartma hoopis teistelt planeetidelt ja galaktikatest saabuvaid tulnukaid, edastab Daily Mail.

«Tulnukate saabumist saab võrrelda Itaalia seikleja ja meresõitja Christoph Kolumbuse saabumisega Põhja-Ameerikasse. Konkistadoorid vallutasid ja allutasid kohalikud põlisrahvad. Täpselt nii võib toimuda ka tulnukate saabumisel Maale,» selgitas inglane.

Hawkingi arvates on tegemist niinimetatud kosmosenomaadidega, kes otsivad kosmilistes avarustes planeete, mida vallutada ja koloniseerida.

Ta lisas, et sellise mustri järgi tegutsesid kesk- ja renessansiajastul maadeavastajad ja seiklejad, kes laiendasid teadaoleva piiri.

Hawkingil on käsil kosmosest intelligentse elu otsingud, milleks ta kasutab maailma kõige võimsamaid teleskoope.

Nende teleskoopidega saab vaadelda Maale kõige lähedamal olevat umbes ühte miljonit tähte.

Kuulus teadlane osaleb  100 miljonit dollarit maksvas projektis, milles uuritakse meie galaktika Linnutee keskosa.

Möödunud nädala teatas USA kosmoseagentuur NASA, et Marsil leiti voolavat vett. See käivitas uue spekulatsioonilaine tulnukate olemasolu kohta.

Hawkingi sõnul näitavad mitmed arvutused, et kosmoses on intelligentne elu levinud, see ei ole ulme.

Tulnukate otsimisega on liitunud ka Vene miljardär Juri Milner, kes pani välja teadusauhinna selles vallas tehtavate läbimurrete eest.

Hawkingi sõnul peaks inimkond endast kosmosesse saadetavate sõnumite suhtes ettevaatlik olema ja mitte niiväga kontakti otsima.

«Me ei tea tegelikult, milliseid olendeid kosmoses veel elab ja millised on nende kavatsused,» teatas teadlane.

Hawkingi arvates on inimkonna püsimajäämine ohus ja kui inimestele ei saa saatuslikuks tulnukad, siis võivad seda saada kas kliimamuutus või tehisintellekt.

«Inimkonna ellujäämine sõltub sellest, kas leitakse mõni teine koduplaneet lisaks Maale. On suur oht, et mingil põhjusel võib Maa hävineda. Eriti ohtlikud on väga intelligentsed robotid,» nentis uurija.

Stephen Hawking ja ettevõtja Elon Musk hoiatasid juulis avalikus kirjas, et tulevikus võivad robotid salarelvastuda ja inimesed endale allutada.

Tänapäeval on  relvade arendamine kiirenenud ning nüüd ei kulu väljatöötamiseks ja valmistamiseks aastakümneid, vaid paar aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles