Apelsinimahl mõjub ergutavalt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apelsinid ja apelsinimahl
Apelsinid ja apelsinimahl Foto: Vida Press

Briti Readingi ülikooli tehtud uuring näitas, et apelsinimahl mõjub ergutavalt.

Uuringus osales 24 meest, kelle erksust mõõdeti kahel päeval teaduslike testidega, edastab Daily Mail.

Pooletel katsealustele anti enne teste 240 milliliitrit apelsinimahla, pool rühmast sai aga apelsinimahla meenutavat jooki, mis oli platseebo.

Tulemused näitasid, et päris apelsinimahla saanud said erksust, tähelepanelikkust ja reaktsioonikiirust mõõtvate testidega paremini hakkama kui need, kes said platseebot.

Apelsinimahla mõju kestis ligi kuus tundi.

Teadlaste arvates on apelsinimahla ergutava toime põhjuseks flavonoidid, mis on taimsed pigmendid. Juba varasemast on teada, et flavonoididel on mitmeid kasulikke omadusi.

«Palju flavonoide sisaldavad puuviljad ja marjad aitavad tööd tehes või õppides erksust ja keskendumist säilitada, samuti on veresoonkonna töö korras,» sõnas teadlane Daniel Lamport.

Samas hoiatatai, et apelsinimahla liigjoomisel võib tekkida kõrvalmõjusid nagu unetus ja allergiad.

Teadlaste sõnul ei ole flavonoidid siiski nii ergutava toimega kui kohvis sisalduv kofeiin.

«Kõige paremini annab erksust kaheksa tundi magamist ja tervislik eluviis. Kui hommikul on vaja suures koguses ergutavaid jooke, siis ei pruugi tervisega kõik korras olla,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles