Hundid piirasid jahimehe sisse, kuid julge koer päästis ta elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hundid
Hundid Foto: SCANPIX

Soome idaosas Kainuu maakonnas sattus jahimees eluohtlikku olukorda, kui hundikari ta ümber piiras.

Jarno Karppinenil oli jahil kaasas ka ta jahikoer Jane, kes sai rängalt vigastada, kuid päästis peremehe elu, edastab iltalehti.fi.

Hirvejahil olnud jahimeest ja ta koera ründasid sügaval metsas viis hunti, kes olid valmis neile kallale sööstma. Koer astus julgelt huntidele vastu, sai raskeid kehavigastusi, mille tõttu loomaarstil tuli talle hiljem mitmeid õmblusi teha. Koera keha tagaosast oleks nagu hambemenoaga üle käidud, sest ta jäi huntide tõttu kogu karvast ilma.

Karppineni teatel on koer seni elus, kuid vigastused on väga rasked ja ta ei pruugi ellu jääda.

Koer liikus juhtumi eelselt peremehest eespool ja hakkas järsku valjult haukuma. Mehe sõnul arvas ta, et koer nägi hirve, kuid ees ootas hoopis viis hunti, kellest kaks olid täiskasvanud ja kolm kutsikad. Hundid ründasid koera, kes asus end ja peremeest kaitsma.

Karrpineni sõnul oli ta relva jätnud sõbra kätte ja ta ei saanud selle tõttu hunte tulistada, kuid ta karjus täiest kõrist, et metsloomad ta koera rahule jätaksid.

«Kolm hunti hakkasid koerast kaugemale liikuma ja ta pääses nende haardest, kuid kaks hunti jäid kohale ja hakkasid meie ümber tiirutama. Sattusin paanikasse, et kas nad ründavad nüüd mind. Jätkasin karjumist ja ootasin, mida nad edasi teevad,» meenutas soomlane.

Karppinenil oli jahil kaasas ka sõbrad, kes jäid temast ja koerast natuke tahapoole. Kui sõbrad saabusid, lahkusid ka kaks seni paigale jäänud hunti.

«Olen pikka aega jahmees olnud, kuid varem ei ole hundikarjaga kokku puutunud. Olin paanikas, sest hundid ei lahkunud kohe ja koer oli vigastada saanud,» lisas mees.

Soome jahimeeste seltsi Oulu osakonna esindaja Harri Hepo-Oja sõnul tuleb ette, et hundid koera ründavad, kuid see, et nad võtavad ette peremehe, on haruldasem.

Soome seaduse järgi tuleb ohuolukorrast teada anda politseile ja jahimeeste seltsile, mille esindajad langetavad otsuse, kas hundid kujutavad ohtu või mitte. Kui hundid on inimelule ohuks, tohib nad maha lasta.

Soome looduskaitsja Samuli Heikkineni arvates ajas inimese kiire saabumine sündmuspaigale huntide ründestrateegia segamini.

«Arvan, et paigale jäänud hundid uurisid olukorda. Nende sihtmärgiks oli koer, kuid mitte inimene, sest tegelikult ei soovi hundid inimestega kokku puutuda,» lisas Heikkinen.

Soomes on huntide arvukus märgatavalt kasvanud ja selle tõttu satuvad need metsloomad vahel ka inimasulatesse.

Jahimehed ja politsei soovitavad metsas huntidega kokku puutumisel mitte jooksma hakata, kuna see võib käivitada neil loomadel jahiinstinkti ja nad tõesti ründavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles