Nimi ei tohi olla Nutella ega Nirvana, rääkimata Akumast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitmetes riikides on kehtestatud seadused ja reeglid, mille kohaselt ei saa lapsele anda suvalist nime. Kuigi vanemad võivad järeltulijale anda kummalise nime, siis ametnikud ei luba seda ametlikult panna.

Väljaanne msn.com tõi ära maailma erinevates riikides keelatud kümme lapsenime:

Nutella – tegemist on šokolaadi- ja pähklikreemi nimetusega. Prantsusmaal tahtsid vanemad sellise nime oma tütrele anda, arvates et see nimi teeb lapsest sama «magusa» kui seda on saiakreem. Prantsuse kohus otsustas, et laps ei saa kanda toidu nime ja koolis oleks teda selle tõttu kiusatud. Kohus määras, et vanemad peavad tütrele andma nimeks Ella.

Akuma – see tähendab jaapani keelest «kurat». Akuma-beebi juhtum sai Jaapani meedias laia vastukaja ning isegi valitsusel tuli sekkuda. Jaapani avalikkuse arvates ei saa laps kanda nime Saatan. Jaapani justiitsminister andis perele käsu valida lapsele sobivam nimi ilma võimude sekkumiseta. Jaapani siseminister aga oli teisel arvamusel ja arvas,  et perel on lapsele nime panemisel õigus panna see, mis neile meeldib. Siis sekkusid veel mitmed ministrid. Lõpuks tehti seadusemuudatus, mis keelab lapsele panna nimeks Saatan ja Kurat.

Anal (anaal) – just sellise nime tahtsid oma vastsündinule panna Uus-Meremaa vanemad. See keelati ära. Ametnikud koostasid nimekirja keelatud lastenimedest, mille seas on näiteks ka Chief Maximus. Samas aga ei mindud nimede keelamisega äärmusesse, sest seni on selles riigis lubatud panna lapsele nimeks Violence (vägivald) ja Midnight Chardonnay (kesköine chardonney), mis viitab nii viinamarjasordile kui veinile.

Talula Does the Hula From Hawaii (Talula tantsib Hawaii hulat) – sellise nimemonstrumi mõtles välja Uus-Meremaa pere ja lapsele lubatigi see nimi panna. Kui sellist «lohe» kandev tüdruk sai üheksa-aastaseks, läks ta vanemate vastu kohtusse, et ta nime muudetaks. Tüdruku advokaadi teatel häbenes laps oma nime nii, et ta ei tahtnud seda üldse kellegi öelda ja kasutas selle asemel tähte K. Kohus andis lapse sotsiaalstöötajate hoole alla seni, kuni vanemad nõustusid nimemuutusega.

Osama bin Laden – tegemist on terroriorganisatsiooni Al-Qaeda endise juhiga, kelle USA tabas ja hukkas. Just bin Ladenit peetakse USAs 11. septembril 2001 korraldatud terrorirünnakute plaani loojaks. Saksamaal elavad türklased tahtsid selle nime anda oma pojale, kuid see keelati. Saksa seadus ei luba panna lastele ebatavalisi nimesid, mille tõttu neid võidakse kiusata. Samuti on Saksamaal keelatud välismaal, näiteks Lähis-Idas levinud nimed, mida saab seostada terrorismiga.

Robocop – tegemist on koomiksi – ja filmitegelasega. Mehhiko vanemad tahtsid poega nimetada just selliselt, kuid võimud keelasid selle. Sünnitunnistustaotluste läbivaatamisel leidsid võimud veel kummalisi nimesid, mida ei lubatud panna. Nende seas oli ka Circumcision (ümberlõikamine).

BRFXXCCXXMNPCCCCLLLMMNPRXVCLMNCKSSQLBB11116- selline tähtede ja numbrite kombinatsioon meeldis Rootsi vanematele. Vanemad selgitasid ametnikele, et lühidalt saab selle kokku võtta nimega «Albin». Sellegi poolest ei lubatud pikka ja lohisevat nime panna, vaid kästi valida uus nimi.

Metallica – on tuntud ansambel. Rootsis ristis kirikuõpetaja tüdruku Metallicaks, kui see jõudis sünnitunnistuse väljastajateni, siis anti vanematele käsk mõelda veelkord, kas tüdrukule see nimi ikka sobib. Vanemate puhul ilmnes, et nad olid suured Metallica fännid ja tahtsid selle tõttu lapsele kummalist nime.

Sex Fruit (seksivili) – Mehhiko võimud keelasid sellise nime panemise kohe, kui nendeni jõudis sellise nimega sooviavaldus. Mitte ükski laps seega ei saa selles riigis «seksiviljaks».

Nirvana – jällegi tuntud ansambel. Portugalis tahtsid muusikalembesed vanemad mitmel korral oma võsukesele Nirvana nimeks panna. Lõpuks jõudis Nirvana riigis keelatud nimede nimekirja, milles on üle 2000 kummalise nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles