Šotimaal käidi saunas juba pronksiajal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa Orkney saarestikku kuuluv Westray saar, kust leiti iidne saun
Šotimaa Orkney saarestikku kuuluv Westray saar, kust leiti iidne saun Foto: Wikipedia.org

Šotimaa põhjaosas asuvatelt Orkney saartelt leiti rohkem kui 40 pinnaseerosiooni tõttu paljastunud iidset ehitist, mille seas oli ka haruldus – pronksiajast pärit saun.

Arheoloogide teatel oli neile suureks üllatuseks, et saun oli säilinud oma esialgsel kujul ja peaaegu kahjustamata, edastab Yle.

Sauna ehitasid Westray saarel Noltlandis 3000 – 4000 aastat tagasi elanud inimesed. Nende majade ja sauna juurest leiti ka matmispaiku ja põlde.

Teadlaste sõnul kasutasid kohalikud arvatavalt selle ehitise kohta nimetust «higistamismaja».

«Tegemist oli nii keha puhastamise, haiguste ravimise, sünnitamise kui rituaalide läbiviimise paigaga. See oli suur saun, milles on mitu ruumi kui ka suur veeanum, milles soojendati vett. Olemas oli ka kividest keris,» teatas Šotimaa kultuuripärandi ameti Historic Scotland esindaja Rod McCullagh.

 Teadlaste sõnul on keskajast pärit iiri juttudes viiteid «higistamismajadele», kus vee soojendamiseks kasutati kuumaks aetud kive. Palju vett oli vaja lisaks saunaskäigule ja pesemisele ka toidu valmistamisel, õllepruulimisel ja tekstiilide tegemisel.

Westray saun asus elukohtadest natuke eemal, mis lubab arvata, et sellega sooviti enam privaatsust. Samuti võis see kuuluda kogukonna juhile.

Selliseid saunu on varem leitud Skandinaaviast. Leiud lubavad oletada, et lisaks keha puhastamisele toimus seal ka vaimu puhastamine, sõlmiti lepinguid ja peeti läbirääkimisi.

Arheoloogid ajavad leiule pinnase peale, et seda kaitsta Orkney saarte karmi talve eest. Järgmise aasta kevadel käivituvad paigas uuesti väljakaevamised.

Hilisest kiviajast kuni pronksiajani asustatud alalt leiti 2009. aastal kuju, mis sai nimeks Orkney Veenus (Westray naine).

Arheoloogide sõnul on tegemist neljasentimeetrise naisekujuga, mis valmistati umbes 5000 aastat tagasi.

Ei ole teada, kas see Veenus oli tollastele inimestele kultusese, lauamängu nupp või laste mänguasi.

Eriliseks teeb leiu see, et nägu oli detailselt viimistletud ja see võis olla kunagi värvitud, sest värvist on jälgi.

Ühendkuningriigist ei ole rohkem leitud selliseid näoga pronksiaja kujusid.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles