Teadlane: keha ei tuleks kergendada 90-kraadises asendis, vaid kükkis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksuslik tänapäeva WC
Luksuslik tänapäeva WC Foto: Wikipedia.org

Soome väljaande Helsingin Sanomat teatel on inimese loomulik väljaheite tegemise asend kükkis olemine, mitte 90-kraadises asendis WC-potil istumine.

Ühendkuningriigis, Iisraelis ja Pakistanis tehtud uuringute kohaselt on WC-potil istudes mitmete lihaste töö häiritud ja selle tõttu jääkide väljutamine kehast raskendatud.

«Pärasooles on väike lihas, mis teeb soolde jõnksu. Selle eesmärgiks on takistada seedimisjääkide liiga kiiret väljatulekut. WC-potil istudes see jõnks ja lihastöö jääb põhimõtteliselt alles, kuid ei ole nii efektiivne kui kükitamisel,» selgitas soomlasest soolestiku- ja seedimisasjatundja Reijo Laatikainen.

Uuringud on näidanud, et inimese puhul on keha puhastamine jääkidest kõige lihtsam kükitades, sest siis on vajalikud lihased lõtvunumad ja väljaheide liigub kiiremini.

Lääne tööstusriikides ei ole enam ammu kasutusel tualette, kus saaks kükitada, kuid neid leidub arengumaades. Samuti idas, kus selline WC-asend on osa kultuurist, näiteks Jaapanis.

Teadlaste sõnul on kükkasend eriti kasulik siis, kui kannatatakse seedehäirete, näiteks kõhukinnisuse käes.

Kuid kes soovib, saab koduse WC ümber ehitada, pannes WC-poti ümber puidust osa, millele saab jalgu toetada. Või eemaldada pott ja teha WC, kus saab vaid kükitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles