Ilmavaatleja: jõulud tulevad valged ja talv külm

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu pole lihtne ilmakäiku pikemalt ette arvata. Võimalik, et päikese aktiivsuse uus tõus põhjustab looduses mingit segadust. Lindude rändes on muutusi märgata, mille alusel ilma kohta kaugeleulatuvaid üldistusi teha ei saa.

Linnuparvi on praegugi peatumas näha. Mullaelustik külmast oktoobrist hoolimata veel katkenud ei ole. Mutid tegutsevad aktiivselt. Tänavuse ilma omapärana võib külm tulla väga äkki.

Lehtede langemise järjekord puuliigiti on kummaline ja üle Eesti paikkonniti väga erinev.

Alustasid laialehelised pärnad, kaskedel püsisid lehed kaua. Vahtrad ja sookased raagusid alates ladvast. Teised puud langetasid lehti ühtlaselt üle kogu võra. Paikkonniti esines korraga nii raagus kui lehtes puid.

Osalt võis see sõltuda suviste sademete hulgast. Kus oli põud, kus liigveed.

Novembri udud ja osaliselt eeltoodu võib tähendada muutliku külma ja sula vaheldumisega talve esimest poolt.

Jõulud arvan tulevat ligilähedaselt nagu eelmisel aastal. Külmapoolsed talved käivad enamasti kahe kaupa järjest.

Nii eelmisel aastal kui tänavu jääb jõuluaeg täiskuunädalasse. Sel ajal sajab vähem, ööd võivad tulla pilvitud, mis talvel tähendab külmakraade. Selle aasta ilmarütmi arvestades tõenäoliselt on sel ajal lumi maas.

Loodan valgeid jõule.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles