Mida teha ja kuhu minna lastega koolivaheajal?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Korraldaja

Lõpuks ometi saab hinge tõmmata ja koolimured nädalaks unustada! Elustiil uuris, milliseid vahvaid asju saavad lapsed Eesti eri paigus järgmisel nädalal ette võtta. Aga pane tähele, et paljud kohad vajavad eelregistreerimist.

TALLINN

Öine seiklus Lennusadamas

Kas muuseumieksponaadid ärkavad pimeduse saabudes ellu? Milline oli elu polaaralade ekspeditsioonidel? Kas pingviini jälgi saab ajada? Just siis, kui muuseumis on hämar ja salapärane, on aeg otsida vastuseid! Lennusadam ootab kõiki uudishimulikke 7–12aastaseid lapsi täiskasvanud saatjaga reede õhtul muuseumisse ööbima. Lisaks korraldab Lennusadam teisipäevast neljapäevani linnalaagri, mille teemaks on polaar­alade avastamine ja ekspeditsioonid. Kui aga soovid lihtsalt näitust «Võidujooks maailma lõppu» külastada, siis väike vihje: ostes pääsme Piletilevist, pääseb näitusele järjekorras seismata.

Vaata lisa: lennusadam.eu

Öiste tiivuliste salapärane elu

Loodusmuuseumis on järgmise pühapäevani avatud põnev näitus «Öised tiivulised», mis tõestab, et öö on täis kirevat ja vilgast elu. Näitus tutvustab tosinat kakuliiki ja ööliblikaid – öiseid lendureid nii Eestist kui ka laiast maailmast. Väljapanek annab hea ülevaate öiste tiivuliste eluviisist, elupaikadest, toitumisest, kehaehitusest, arengust ja käitumise eripäradest. Külastajad saavad nii lugemis-, kogemis- kui ka avastamishetki.

Vaata lisa: loodusmuuseum.ee

Tutvu tuleviku toiduga

Kui tahad ise teada ja ka lapsele selgitada toidu ja keskkonna seoseid, siis seadke koos sammud tervishoiumuuseumisse, kus avati National Geographicu fotonäitus «Tuleviku toit» – tippfotograafide mõtlemapanevad fotod toidu tootmisest ja toidukultuurist. Muu hulgas otsitakse vastust küsimusele, kuidas leida piisavalt toitu üheksale miljardile inimesele, kes peaks planeedil Maa elama 2050. aastaks. Näituse raames saab osa võtta põnevatest töötubadest, kuulata loenguid ning vaadata filme. Kes koolivaheajal näitusele ei jõua, võib seda vaatama minna kuni veebruari lõpuni.

Vaata lisa: tervishoiumuuseum.ee

TALLINN JA TARTU

Noortefestival

Esimest korda toimub sel koolivaheajal laste- ja noortefestival «Avatud mänguväljad», mis hõlmab 16 muuseumi Tallinnas ja Tartus. Igale vanuserühmale on mõeldud kuni neli eakohast tegevust pakkuvat muuseumi, kus on abiks Eesti illustraatorite loodud mängulised juhendid. Pühapäeval, 17. oktoobril ära maga maha festivali avasündmust, mis leiab korraga aset Tallinnas Vabaduse väljakul ja Tartus kaubamaja mänguväljaku kõrval. Mäng alaku!

Vaata lisa: avatudfestival.ee

TARTU

Õpime koos!

Teisipäevast neljapäevani toimub Tartus haridusfestival, mille käigus avavad koolid uksed ja kutsuvad külla teiste koolide õpetajaid, õpilasi, vanemaid ja teisi haridushuvilisi. Üritused on mõeldud ikka selleks, et jagada kogemusi. Nii on omavahel põimitud õpetajaile suunatud põhiprogramm ja õpilaskeskne noorteprogramm. Lapsi ja noori oodatakse näiteks lugemistubadesse, robootika- jt töötubadesse. Üritused toimuvad üle Tartu.

Vaata lisa: haridusfestival.tartu.ee

Ahhaa keskus ootab laagrisse

Ahhaa keskus ootab teadushuvilisi 10–13aastasi noori esmaspäevast neljapäevani toimuvasse teaduslaagrisse. Kummutatakse maailmalõputeooriaid ning õpitakse palju kasulikku, näiteks kuidas vett joogikõlblikuks muuta, ning üheskoos ehitatakse ka tark maja. Reede öösel saab närve ja aju kõditada öölaagris «Teeme ise teadusteatrit». Avaldatakse Ahhaa teadusteatri kaasahaaravate etenduste telgitagused ja saladused, teatrit tehakse ka ise ja põnevust lisab öine orienteerumine.

Vaata lisa: ahhaa.ee

TARTUMAA

Jääaja keskus ja Vudila üheskoos

Kas oled juba käinud Jääaja keskuses? See on enam kui 2200 m2 täis lugusid jääaegadest maailma ajaloos ning inimesest imelises muutuvas looduses. Teisipäevast pühapäevani kolib siia ka kogu pere mängumaa Vudila, toimuvad lõbusad meisterdamise töötoad, aaretejaht ja saab proovida uut Lotte interaktiivset loodusteemalist lauamängu. Jääaja keskus asub Saadjärve kaldal Äksi alevikus.

Vaata lisa: jaaaeg.ee

VILJANDI

Uus ja mitmekesine mängumaa

Eestis pole just palju mängumaid, mis pakuks lustimisvõimalusi igas vanuses lastele. Sel kevadel avati Viljandis 650 m2 laiuv Jakobsoni mängumaailm, kus on ronimislinnak pallimere ja batuudiga, põnev kahekorruseline mängumaja liumäega, beebiala, nukunurk, Nintendo Wii, Lego laud, KidKrafti nukumaja ja köök, päästekeskus, lauamängude ala ning palju muud põnevat. Uus liikluslinnak, mille elektriautod pakuvad enamasti rõõmu mudilastele, täienes sel sügisel elektriliste tõukeratastega, mis on mõeldud suurematele lastele. Kinohuvilised saavad aga kogeda erakordseid filmielamusi Eesti esimeses 7D-kinos.

Vaata lisa: mangumaailm.ee

PÄRNU

Külla ootab muinasjutulaager

Maarja-Magdaleena Gild ootab eelkõige algklassilapsi teisipäevast reedeni toimuvasse muinasjutulaagrisse. Gildi õdusas ärklisaalis ootab lapsi igal päeval uus muinasjutt, lisaks meisterdatakse ja mängitakse. Ning eriti mõnus on see, et iga päev lõpeb ühise pannkoogisöömisega!

Vaata lisa: maarjamagdaleenagild.ee

HIIUMAA

Hüppa ratta selga!

Värske õhk teeb head! Täna ja homme toimub Hiiumaa rattanädalavahetus ning üheskoos pannakse punkt selle aasta rattahooajale. Laupäeval toimub Ristna öösõit – ainulaadne  küünlavalgel peetav rattasõit, pühapäeval aga Hiiumaa vanim rattaüritus, Emmaste 14. rattamaraton. Mõnusal nädalavahetusel saab panna end proovile nii tippudega võisteldes – kohale on lubanud tulla rattaproff Rein Taaramäe – kui ka lihtsalt matkadistantsi nautides. Lastele toimuvad eraldi sõidud.

Vaata lisa: www.hiiumaa.ee

SAAREMAA

Kolme päeva jooks

Sel nädalavahetusel toimub Saaremaal järjekorras juba 42. kolme päeva jooks, mille laupäevastele ja pühapäevastele jooksudele saab ka kohapeal registreeruda. Laupäeval antakse noortejooksu start Sõrves Laadla külas, pühapäeval Kuressaares. Tule jooksma või niisama kaasa elama, valik on sinu!

Vaata lisa: saaremaajooks.ee

ÜLE EESTI

Mine laadale!

Kus oleks veel parem talvevarusid täiendada kui sügislaadal! Tutvu kohalike kaupmeeste varasalvedega ning võta ette peretrett mõnele sügislaadale. Täna on sügislaat Kehras, 23.–25. oktoobrini Maardus ja 23.–24. oktoobrini Haapsalus.

Vaata lisa: laadakalender.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles