Pildid: Leedu «Stalinland» kogub noorte seas populaarsust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leedu lõunaosas asub park, mis kannab ametlikku nime  Grūto parkas, kuid rahvusvaheliselt on hüüdnimena käibel nii Stalinland, Stalinworld kui kommunistlik Disneyland.

Selle nõukogudeajast skulptuure esitava pargi asutas 2001. aastal Druskininkai lähedale Leedu tuntud ärimees Viliumas Malinauskas, edastab Huffington Post.

20 hektari suurusel alal on imiteeritud nõukogude kuulsaid vangilaagreid, seal on 86 nõukogude ajast pärit skulptuuri, küüditamisrongide vagunid, metsavendade eluasemed, lisaks veel miniloomaaed, laste mänguväljak, muuseum ja restoran.

Aastas külastab seda paika umbes 200 000 inimest, kuid viimasel ajal on märgatud külastajate arvu kasvu, seda just noorte seas.

Pargi leheküljel seisab, et «see paik annab pildi, milline oli elu Leedus nõukogude režiimi ajal».

Huvi suurenemise taga võib olla asjaolu, et Leedu mitu noort põlvkonda ei tea nõukogude ajast eriti midagi ning nende jaoks on see uus ja ebatavaline.

Pargis saab tutvuda näiteks Karl Marxi, Vladimir Iljitš Lenini ja Jossif Staliniga, kes mängisid 19. – 20. sajandi ajaloos tähtsat, kuid samas represseerivat ja julma rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles