Kruiisireisijad sattusid raketitulele üsna lähedale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rhapsody of the Seas
Rhapsody of the Seas Foto: Wikipedia.org

Selle aasta kevadel sattusid firma Royal Carribbean kruiisilaeva Rhapsody of the Seas reisijad Vahemerel seilates raketitulele üsna lähedale.

Alus lahkus Dubaist 17. mail, liikus läbi Suezi kanali ja külastas 26. mail Iisraeli sadamalinna Ashdodi, mis asub Gaza sektorist vaid 40 kilomeetri kaugusel, edastab news.com.au.

Royal Carribeani teatel oli laev Iisraelis Ashdodis sel ajal kui linna rünnati Gazast raketiga.

Alusel oli 2000 reisijat ja 756 meeskonnaliiget, kelle elu siiski ohus ei olnud.

«Turvalisust silmas pidades seilati edasi Haifasse, mis oli järgmine peatussadam. Mitte mingil etapil ei olnud alus otsese tule all ega pardal olnute elu ohus,» teatas laevafirma.

Hiljem selgus, et reisijaid ei teavitatud, miks nad alusele tagasi kutsuti ja edasi sõideti.

Mitmed riigid on andnud hoiatuse, et Iisraelis ei tasuks külastada Gaza tsooni lähedasi alasid, kaasa arvatud linnu nagu Sderot, Ashkelon, Ashdod ja Beer Sheva.

USAs Miamis tegutseva advokaadi Jim Walkeri, kes peab kruiisilaevade ohtude kohta blogi, teatel ei arvesta laevafirmad Vahemere ohtudega nagu terrorism, kaaperdamine ja sõjad.

«Nüüdsel juhtumil ei teavitatud reisijaid, et nad olid ohutsoonile üsna lähedal. Laevafirmat huvitab vaid aluse täituvus ja sissetulek, mitte aga see, et nad võivad inimelusid ohtu seada,» teatas advokaat.

Walekri sõnul on  jätkatud kruiise ka Tuneesiasse, kus pealinnas Tunises Bardo muuseumis tapeti märtsis 22 kruiisituristi.  

Möödunud aasta juulist on teada juhtum, milles Saksamaa kruiisilaev AidaDiva oli Iisraelist Ashdodist lahkumas, kui teda tabasid raketikillud. Siis teatati, et see oli juhus ja alus ei olnud sihtmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles