Teadlased: madu ei tapnud Kleopatrat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth Taylor 1963. aasta filmis «Cleopatra»
Elizabeth Taylor 1963. aasta filmis «Cleopatra» Foto: SCANPIX

Briti Manchesteri ülikooli teadlaste arvates ei tapnud madu Vana-Egiptuse kuningannat Kleopatrat.

Briti egüptoloogid ja maoeksperdid uurisid legendi, mille kohaselt lasi kuninganna end ja oma kaks teenijannat tappa korvis toodud kobra abil, edastab BBC.

Teadlaste sõnul ei olnud see võimalik, kuna Egiptuse kobra on tavaliselt 2,5-meetrine ja nii suurt madu on raske väikesesse korvi peita.

«Lisaks sellele, et kobrad on võrdlemisi suured, on tõenäosus selle mao hammustusest surra üsna väike, umbes kümme protsenti. Enamik kobrahammustustes on niiöelda kuivad, nad ei sisalda mürki,» selgitas maoekspert Andrew Gray.

Ta rõhutas, et maohammustused ei ole alati ohutud ja maomürk võib tappa aeglaselt.

«Legendi kohaselt tappis kobra kolm inimest. Tavaliselt kasutavad maod mürki enda kaitseks ja saaki jahtides. Neil on mürki piisavalt, et ohuolukorras seda kasutada,» jätkas uurija.

Kleopatra müüti uuris viis aastat tagasi saksa ajaloolane Christoph Schaefer. Tema arvates tappis Vana-Egiptuse kuninganna end mürgikokteili abil, mis toimis kiiresti.

«Kobrahammustus ei tapa kiiresti, vaid aeglaselt ja selline surm on väga piinarikas,» selgitas sakslane.

Kleopatra suri 39-aastasena 30. aastal eKr, kaotades võimuvõitluse Rooma impeeriumiga.

Pärast ta surma läks liikvele legend, et ta võttis endalt elu kobra abil. Seda on tänapäeval kajastatud mitmetes tuntud filmides, seriaalides ja lavastustes.

Üheks paremaks peetakse 1963. aastal Hollywoodis valminud linateost «Cleopatra», mille peaosas on Elizabeth Taylor.

Wikipedia: Kleopatra VII (jaanuar 69 Aleksandria – 12. august 30 eKr) oli hellenistliku Egiptuse viimane valitseja aastatel 51–30 eKr. Ta on Ptolemaioste dünastia tuntuim liige.

Kleopatra oli Ptolemaios XII tütar ning Ptolemaios XIII ja Ptolemaios XIV õde-abikaasa. 55 eKr–51 eKr oli ta isa kaasvalitseja. Vendadega tal lapsi ei olnud, kuid suhtest Rooma väejuhi ja riigimehe Julius Caesariga sündis Kleopatral poeg Caesarion (ametlikult Ptolemaios XV). Hiljem abiellus Kleopatra väejuhi Marcus Antoniusega, aga kui too Octavianuselt, kellest sai Augustuse nime all esimene Rooma keiser, lüüa sai, tegid Kleopatra ja Antonius enesetapu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles