«Prallekomeet», millest vabaneb igas sekundis 500 veinipudeli koguses alkoholi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet Lovejoy, tähisega C/2014 Q2
Komeet Lovejoy, tähisega C/2014 Q2 Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA teatel vabaneb komeedist Lovejoy igas sekundis sama palju alkoholi, kui seda leidub 500 veinipudelis.

Tegemist on esimese korraga, kui komeedist leiti etüülalkoholi, edastab smh.com.au.

Lovejoy komeedi uurijate sõnul näitab alkoholi leidmine, et komeedid sisaldavad elutekkeks vajalikke algaineid.

Lisaks alkoholile eraldub nimetatud komeedist ka mõningal määral lihtsaimat suhkrut glükoolaldehüüdi.

«Vaatlused ja arvutused näitasid, et Lovejoyst vabaneb sekundis sama palju alkoholi kuipalju sisaldavad alkoholi 500 pudelit veini ehk sellel komeedil käib tõeline pralle. Tegemist on etüülalkoholiga. Seega on komeetidel orgaanilisi molekule, mida on vaja elu tekkeks,» teatas Pariisi observatooriumi teadlane Nicolas Biver NASA leheküljel.

Uurimine paljastas selle komeedi gaasist 19 erinevat orgaanilist molekuli.

Astronoomide sõnul on komeedid need objektid, mida on seni uuritud üsna vähe.

Komeedi Lovejoy, ametliku tähistusega C/2014 Q2, avastas möödunud aastal Austraalia teadlane Terry Lovejoy.

Komeedid on meie päikesesüsteemi ühed vanemad ja primitiivsemad kehad, mis aitavad piiluda 4,6 miljardi aasta taha kui kõik alguse sai.

Osa teadlasi arvab, et noort Maad «pommitasid» komeedid ja ka asteroidid, tänu milles leiduvatele orgaanilistele molekulidele sai meie planeedil elu tekkida.

Aegajalt liiguvad komeedid Päikesele lähemale, kus nad soojenevad ning neist eraldub gaase, mida uuritakse raadioteleskoopide abil. Orgaanilised molekulid tekitavad erinevaid kiirgusi, mida saab mõõta.  

Lovejoy liikus Päikese lähedal 30. jaanuaril ning jättis endast sama ereda pildi kui seda kuulus Hale-Boppi komeet 1997. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles