Pildid: Vietnami «napalmitüdrukut» võib aidata laserravi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vietnami sõja sümboliks sai Kim Phuc, kellest tehti foto, millel teda on näha alasti ja laialisirutatud kätega jooksmas.

1972. aasta napalmirünnak hävitas ta riided ja ta keha sai raskelt põletada, edastab foxnews.com.

Rohkem kui 40 aastat hiljem peidab ta oma keha ikka pikkade rõivaste alla, kuna napalm jättis talle karmid armid.

Talle koitis uus paranemislootus läbi laserravi.

«Mitu aastat ma lootsin, et suren, sest kannatasid valude käes. Nüüd aga on lootust, et vabanen lõpuks piinast,» lausus Phuc, kes saabus USAsse Miamisse, kus ta vaatas üle tuntud dermatoloog, kes ravib laseri abil.

52-aastase vietnamlannat ravib Miami dermatoloogia ja laserravi instituudis doktor Jill Waibel, kelle eestvedamisel sai Phuci ravi möödunud kuu lõpul alguse.

Waibeli  kinnitusel lõdvendab ja parandab laserravi kahjustada saanud kudesid ja nahka, muutes need siledamaks. Samuti aitab see ravi vähendada kahjustustest tingitud valu.

Koos Phuciga on ta abikaasa Bui Huy Toan ja mees, kes tegi temast kuulsa foto, kui naine oli üheksa-aastane – Los Angeleses elav ja uudisteagentuurile Associated Press töötav fotograaf Nick Ut.

«Tema on nii algus kui lõpp. Onu Ut. Tema tegi minust kuulsaks saanud pildi ja nüüd on ta taas koos minuga, et jäädvustada muutust mu elus,» lausus vietnamlanna.

Ut tegi Phucist foto 8. juunil 1972 pärast seda, kui Lõuna-Vietnami armee kogemata pillas napalmipommi Phuci elukohta, Trang Bangi külla, mis asub Saigoni lähedal.

Uti sõnul karjus tüdruk oma nahal napalmi tundes: «Liiga kuum!Liiga kuum!»

Fotograaf tegi lapsest pildi ja toimetas ta oma auto juurde, kus pani ta pikali. Tüdruku kehalt hakkas nahka kooruma. Ut viis lapse haiglasse ja alles pärast seda läks Saigoni pilte ilmutama, nende seas ka seda kuulsat fotot, mis tõi talle Pulitzeri auhinna.

Phucil oli kolmandik kehast napalmi tõttu kannatada saanud, kuid enamikul teistel oli keha põlenud kümne protsendi ulatuses.

Arsti sõnul kleepus napalm nagu geel ning ohvritel ei olnud selle eest pääsu. Napalm tekitas nahavigastusi, mis olid kordi rängemad tavalistest nahavigastustest.

Phuc immigreerus koos abikaasaga 1990. aastatel Vietnamist Kanadasse. Nad elavad Toronto lähedal, peres on kaks poega – 21-aastane ja 18-aastane.

Phuci sõnul on ta kristlane ja see tõi ta hinge rahu, hoolimata sellest, et ta kannatas ja tal on valud.

«Mitte ükski operatsioon, arst ega ravim ei saa mu südant ja hinge ravida. Arvan, et jäin ellu tänu sellele, et jumal armastab mind. Loodan, et ühel päeval olen ka valust vaba,» teatas vietnamlanna.

Fotograaf  Ut peab Phuci oma kasutütreks ja on tema käekäiguga kursis.

«43 aastat hiljem saada ravi, kas laser ikka suudab seda? Loodan, et suudab. Oleks ta 18- 20-aastane, oleks vist lihtsam, aga ta on juba üle 50. Ta kannatanud väga pikka aega,» teatas fotograaf.

Tavaliselt maksab laserravi 1500 – 2000 dollarit üks seanss, kuid Waibeli sõnul ravib ta Phuci tasuta. Phuc saab laserravi järgnevad 8 – 9 kuud.

Vietnami sõda leidis aset 1946 – 1973, jagunedes mitmeks etapiks:  1946–1954 oli sõda Põhja-Vietnami ja koloniaalvõimu taastada püüdva Prantsusmaa vahel ning 1964–1973 sõdisid kommunistliku bloki toetatud Põhja- ja Lõuna-Vietnami sissid ning USA koos liitlastega. See lõppes neljapoolse rahuleppega aastal 1973, kogu sõda aga kaks aastat hiljem kahe Vietnami ühinemisega. Sõjas hukkus umbes kaks miljonit vietnamlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles