Kurba sügisilma tuleb veelgi

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis on käes.
Sügis on käes. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vanarahva ütlemist pidi pole aastad vennad. Mis tähendab, et ilmastik neil on igakord isesugune. Öeldi, et kui mardipäeval (10. november) on sula ja vesine, siis kadripäeval (25. november) külmetab või vastupidi. Kui Mart teeb külma, siis Kadri toob sula.

Hilissügise ilmakäik on aga läbi aegade enam-vähem samasugune. Päikest näeb madalate pilvede vahelt harva, udu võib tekkida ja hajuda ükskõik millal. Ports soojemat või külmemat õhku võib tunniga ilma ära pöörata.

Vabamalt liikuma pääsenud madalrõhkkonnad veavad sajupilvi: kord tuleb vihma, kord lörtsi. Lumi maha pidama ei jää.

Ilmad on tuulised, sageli kisub tormiks. Lõuna-Eesti pool on enamasti rahulikum, see-eest külmem. Lääne- ja Põhja-Eestis on õhusooja küll rohkem, aga tormid ka kergemad tekkima.

Järgmisel nädalal sajupoolsed sooja ja külma vahel kõikuvad ilmad kestavad. Kuu loomine ja noorkuunädal langevad seekord ebastabiilsele ajale.

Õhusooja on päeval rohkem või vähem üle nullkraadi. Öösel võib selge taeva korral temperatuur miinuspoolel hommikuni püsida.

Temperatuuri ööpäevane kõikumine tähendab teedel libeduse teket. Olukord üle Eesti on eri paigus erinev.

Liiklejad! Olge ettevaatlikud, sest ootamatult libedaid teelõike võib ette tulla ükskõik kus ja millal!
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles