Video: Maa lähedalt möödunud asteroid näitas oma «koljut»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asteroid 2015 TB145, mis võib olla surnud komeet
Asteroid 2015 TB145, mis võib olla surnud komeet Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teadlaste sõnul  oli Maa lähedalt möödunud asteroidil näha «koljut».

Astronoomid jälgisid niinimetatud Halloween asteroidi, ametliku tähisega 2015 TB145 Hawaiil asuva infrapunateleskoobi, Puerto Ricos asuva Aricebo observatooriumi teleskoobi ja Californias asuva Deep Space Network antenni abil, edastab space.com.

See asteroid möödus 31. oktoobril Maast 480 000 kilomeetri kauguselt, jäädes Kuu orbiidist väljapoole.

600-meetrise läbimõõduga asteroid sai lisaks Halloweenile hüüdnimeks veel ka Suur Kõrvits, Koll ja Kolju.

«Uurimisandmed viitavad, et see ei pruukinud olla asteroid, vaid pigem surnud komeet. Igatahes tõmbas see objekt endale halloweeniks kostüümi selga ehk nägi välja nagu kolju,» teatas NASA Maa-lähedaste objektide vaatlusprogrammi esindaja Kelly Fast.

Teadlaste sõnul avastati see objekt vaid paar nädalat enne Maast möödalendu, kuid ta ei kujutanud ohtu, sest liikumistrajektoor oli meie planeedist kaugel.

Asteroid liikus 126 000 kilomeetrit tunnis ning Maaga kokkupõrkel oleks tekitanud ligi kümnemeetrise diameetriga kraatri.

NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) arvutuste kohaselt liikus see asteroid asteroidi kohta liiga kiiresti ja selle tõttu arvati, et see võib olla surnud komeet, millel ei toimu enam protsesse, mis ereda saba tekitaksid.

«Ilmnes, et see objekt peegeldas umbes kuus protsenti päikesevalgusest. See on umbes sama palju kui peegeldab värske asfalt, mis meie jaoks on väga tume. Tegelikult on asfalt heledam kui tüüpiline komeet, mis peegeldab  3 – 5 protsenti päikesevalgusest. Seega saab oletada, et tegemist komeediga, millel ei ole saba,» teatas JPLi esindaja Vishnu Reddy.

Asteroid 2015 TB145 avastati alles 10. oktoobril, mis on vähem kui üks kuu enne kui ta Maast möödus. Teadlaste sõnul on tegemist objektiga, mis möödus meie planeedist ka 1975. aastal.

Järgmisel korral möödub suur asteroid Maast küllaltki lähedalt 2027. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles