Tuju on kehv? Söö õuna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ühendkuningriigi teadlaste sõnul mõjuvad puu- ja juurviljad kehalisele tervisele hästi, kuid need mõjutavad ka meeleolu, tõstes tuju ja seda eriti noortel.

Teadlased tegid katse 281 isikuga, kelle keskmine vanus oli 20 eluaastat, edastab iltalehti.fi.

Katsealused sõid 21 päeva jooksul teatud puu- ja juurvilju ning panid kirja, kuidas need organismile ja meeleolule mõjusid.

Teadlasi huvitas eelkõige, kas ja kuidas erinevad köögiviljad mõjutavad psüühilist tervist.

Ilmnes, et rõõmule ja positiivse meeleolule eelnenud päeval söödi mitmeid puuvilju, kaasa arvatud erinevaid õunu. Seega mõjuvad puuviljad meeleolu tõstvalt.

Teadlaste sõnul ilmneb puu- ja juurviljade mõju vaid siis, kui neid on söödud päevas üle 7 – 8 portsjoni. Ühe portsjoni mõõduks võib olla üks õun.

«Seega mõjutavad köögiviljad, eriti aga maitsvad puuviljad meeleolu. Meie uurimine kinnitas, et see kehtib eriti noorte puhul,» selgitati.

Varasemad uuringud on näidanud, et kui meeleolu on nullis, siis tahetakse rohkem lohutustoite, mis ei pruugi olla tervislikud. Kui aga meeleolu on hea, süüakse rohkem tervislikke ja kasulikke roogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles