Jalgpallurite viletsad hambad mõjutavad nende mängu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester Unitedi meeskond treeningul
Manchester Unitedi meeskond treeningul Foto: SCANPIX

Briti University College London teadlaste sõnul mõjutavad professionaalsete jalgpallurite viletsad hambad nende mängu.

Uuring haaras kaheksa Inglismaal ja Walesis asuva jalgpalliklubi mängijaid, kellest igal neljandal olid hambad viletsad, edastab BBC.

West Ham Unitedi meeskonna meditsiinipersonali arvates on sportlastel tihti nõrgemad hambad kui inimestel, kes ei tegele professionaalse spordiga.

Teadlaste sõnul on jalgpallurite halbade hammaste üheks põhjuseks spordi- ja karastusjoogid, mis sisaldavad palju suhkrut. Suhkur aga lõhub hambaid, tekitades näiteks kaariest.

Nüüdses uuringus uuriti kokku 187 jalgpalluri hammaste seisundit ja suuhügieeni. Uuringus osalesid Manchester Unitedi, Hulli, Southamptoni, Swansea, West Hami, Brightoni, Cardiffi ja Sheffield Unitedi meeskonnad.

Ilmnes, et 53 protsendil jalgpalluritest esines hambakahjustusi, 47 protsenti oli lagunevate hammaste pärast mures ja seitsme protsendi sõnul takistasid hambaprobleemid neid treeningule või mängule keskendumast.

Umbes 40 protsendil elukutselistest jalgpalluritest esines kaariest, samas kui ülejäänud elanikkonna seas esineb seda 30 protsenti.

«Jalgpallurid on need, kes investeerivad üsna palju oma tervisesse ja kehalisse heaolusse. Samas aga on jäetud hambad teisejärguliseks.On neid, kes ei suuda hammaste viletsa seisundi tõttu mängida ja neid, kellel on raskusi isegi magamisega,» selgitas uuringut juhtinud Ian Needleman.

Ta lisas, et sportlaste menüüs leidub üsna palju suhkrut, kuid ka happelisi toite, mis hambaid kahjustada võivad.

Matšide ajal võib läbi suu hingamisel kahaneda sülje hulk ja selle vähenemine ei kaitse hambaid välismõjude eest enam piisavalt.

Needlemani arvates peaks jalgpalliklubide meditsiinipersonal õpetama mängijatele paremat suuhügieeni ja hammaste eest hoolitsemist.

West Hami meditsiinijuhi Stjin Vendenbrouchke`i teatel on ette tulnud juhtumeid, mil mängijad ei ole saanud katkistest hammastest tingitud komplikatsioonide tõttu platsile minna.

«Jalgpalluritel on keskmisest viletsamad hambad ja selle tõttu peaksid nad neile sama suurt tähelepanu pöörama kui kehale,» lisas meditsiinijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles