Video: Marss hävitab oma kuu Phobose?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi kuu Phobos
Marsi kuu Phobos Foto: SCANPIX

Marsi kahest kuust suurema Phobose pinnal olevad vaod viitavad, et emaplaneet võib ta hävitada.

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased avastasid need vaod juba 1970. aastatel, kuid uus uurimine näitas, et need pinnadeformeerumised tekkisid väga tugeva gravitatsioonilise surve tagajärjel, edastab Daily Mail.

Ekspertide arvates ootab kuu Phobost, mis sai oma nime Vana-Kreeka mütoloogias kartuse- ja paanikategelase järgi, ees hukk, kuna ta on Marsile väga lähedal ja selle planeedi mõjuväljas.

Miljonite aastat jooksul kisub Marsi jõud kuu tükkideks, mis võivad olla liiga väikesed selleks, et Marsini jõuda.

Ekspertide hinnangul on Phobose vaod 100 – 200 meetrit laiad ning 10 – 30 meetrit pikad. Oletatakse, et need tekksid kuu pinnale mingi kosmilise objektiga kokkupõrke tagajärjel.

Phobos liigub iga 100 aastaga Marsile lähemale ühe meetri võrra ning umbes 50 miljoni aasta pärast võib ta planeediga kokku põrgata või laguneb väiksemateks osadeks.

2008. aastal Mars Express uurimissondi uuring paljastas, et Phobos koosneb kosmilistest jäänustest ning vaod ei tekkinud mingi objektiga kokkupõrkamise tagajärjel.

NASA Goddardi kosmoselendude keskuse esindaja Terry Hurford tegi arvutisimulatsiooni, mis näitas, et Marsi gravitatsioon mõjutab kuud, kiskudes selle aeglaselt katki.

«Need vaod on esimesed märgid, et kuu on surmale määratud. Mida sügavamad vaod, seda suurem on Marsi mõju,» lisas ekspert.

Teadlaste oletusel hoiab Phobost koos välimine, üsna painduv ja tugev kosmilise pürgi ja tolmu kiht, sisemine osa on aga kergesti kahjustatav.  

Arvatakse, et Phobos võib veel miljoneid aastaid vastu pidada, enne kui totaalne hävitusprotsess käivitub.

Phobos on Marsi kahest kuust suurem, teine on Deimos, mis mõlemad avastati 1877. aastal.

Ebakorrapärase kujuga Phobose raadius on 11 kilomeetrit ja see on seitse korda suurem kui Deimos.

Phobos asub Marsist 6000 kilomeetri kaugusel ja ta liigub meie päikesesüsteemi kuudest oma planeedile kõige lähemal. See kuu teeb ühe tiiru vaid seitsme tunni ja 39 minutiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles