Rootsi ujulates keelatakse vanematel nutiseadmete kasutamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Rootsis on üha enam ujulaid keelanud vanematel nutitelefonide ja tahvelarvutite kasutamise ajal, mil nende lapsed ujuvad ja nad neid valvavad.

Ujulate sõnul aitab see keeld hoida vanemate tähelepanu lastel ja ennetada nende uppumist, edastab The Local.

Statistika kohaselt vajab aastas umbes 1500 last basseniõnnetuste tõttu haiglaravi.

Rootsi vetepäästeorganisatsiooni teatel leiab iga kümnes lapse uppumisega lõppenud juhtum aset basseinis või spaas.

Umeås asuv avalik ujula oli esimene, kus keelati vanematel kategooriliselt nutiseadmete nagu nutitelefonid, tahvelarvutid ja e-lugerid kasutamine.

Ujula teatel pööravad vanemad rohkem tähelepanu nutiseadmele, kui lapsele, keda tuleks ujumisel jälgida.

«Nutiseadmete keelamine on laste huvides. Me ei soovi rohkem uppumissurmasid,» teatas Umeå linnavalitsuse esindaja Patrik Samuelsson.

Eilse seisuga keelasid nutiseadmed ära veel mitu Rootsi avalikku ujulat.

Lõuna-Rootsis Olofströmis asuva Holjebadet ujula juhi Anne Asterhälli teatel peavad vanemad ujumiskursustel võsukestel silma peal hoidma, kuid nad on pigem ninapidi nutiseadmetes.

«On juhtumeid, mil laps on libisenud, end ära löönud ja oleks võinud uppuda. Seega lisaks treeneritele ja vetelpäästjatele peaks ka vanemad oma lapsi jälgima,» lisas ujulajuht.

Jönköpingi kultuuri- ja spordiameti esindaja Karin Sembergi teatel kehtestatakse nende ujulates vanemate nutikeeld veel selle aasta lõpus.

«Keeld võib olla ebameeldiv, kuid kui tegemist on lastega, siis ei saa millegagi riskida. Kui vanem tegeleb millegi muu, kui oma lapse jälgimisega, siis võib see kaasa tuua üsna tõsiseid tagajärgi,» selgitas Semberg.

Statistika kohaselt on rootslased nutisõltlased ning neist kolm neljandikku omab nutitelefoni.

2015. aasta kümne kuu jooksul on Rootsis uppumisõnnetuses kaotanud elu 11 last.

Rootsi vetelpäästeühingu teatel teevad basseinid ja spaad õigesti, et keelavad vanematel nutitelefonid ja muu sarnase kasutamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles