Üleloomulikesse ilmingutesse tõsimeelne uskumine võib viidata elukartusele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USAs tehtud uuringu kohaselt on üleloomulikesse ilmingutesse tõsimeelselt uskujate seas palju neid, kes kardavad tegelikku elu, kus positiivse kõrval on ka palju negatiivset.

Survey of American Fear küsitluses uuriti 1500 inimese käest, millised on nende kartused ja foobiad, edastab Live Science.

Küsitluses esitati 88 küsimust, mis käsitlesid kartust ja pelgust seinast seina: kõrgete kohtade foobiast kuni selleni, et valitsus on korrumpeerunud.

Lisaks oli küsimusi kummituste, tulnukate ja lumeinimese kohta.

Californias asuva Chapmani ülikooli sotsioloogi Christopher Baderi sõnul taheti nende küsimuste abil teha kindlaks, millised uskumused seostuvad hirmutunde ja kartusega.

Ilmnes, et suur osa ameeriklastest usub üleloomulikku ning kõige levinum uskumus oli, et teatud kohtades võib esineda kummitusi. Kummitustesse uskus 41,4 protsenti vastanutest.

Neljandik arvas, et elavad ja surnud saavad suhelda ühel või teisel viisil. Viiendik on seisukohal, et unes näeb tulevikku ja iga seitsmes tunnistas, et usub astroloogide, ennustajate ja šamaanide ennustusi.

Lumeinimese olemasolusse uskus kümnendik vastanutest. Iga viies arvas, et kunagi kauges minevikus külastasid Maad teistelt planeetidelt pärit olendid, kuid nad teevad seda ka tänapäeval.

Baderi sõnul ei ole kõige huvitavamaks see, kui palju inimesi usub lumeinimesse, vaid see, et üleloomulikku uskujad on teistest kartlikumad.

«Üleloomulikku liigselt uskujad kardavad kõiki ja kõike. Üleloomulikku saab seega seostada üldiselt elukartusega. Sellised inimesed kardavad enim kuritegevust ja loodusõnnetusi,» selgitas teadlane.

Uuring ei selgitanud, miks üleloomulikku uskujad on elukartlikumad. Võimalik, et selle põhjuseks on madalam haritustase ja väiksem intelligentsus.

«Mida madalam haridustase ja kitsam silmaring, seda suurem on tõenäosus, et usutakse üleloomulikku,» teatas Bader.

Ameeriklased kardavad enim: valitsuse korruptsioon – 58 protsenti, küberterrorism – 44,8 protsenti, firmadepoolne inimeste andmete salakogumine – 44,6 protsenti, terrorirünnakud – 44,4 protsenti, valitsusepoolne inimeste andmete salakogumine – 41,4 protsenti, bioloogiline sõda – 40,9 protsenti, identiteedivargus – 39,6 protsenti, majanduskriis – 39,2 protsenti, raha lõppemine – 37,4 protsenti ja krediitkaardipettus – 36,9 protsenti.

Ameeriklased kardavad ka madusid, ämblikke, avalikke kohti, teisi inimesi, kõrgeid kohti, pimedat, äärmuslikke ilmailminguid, lendamist, koeri ja hambaarsti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles