Umbes 500 põgenikku saabusid Itaaliasse valega, et nad on akrobaadid ja žonglöörid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akrobaadid
Akrobaadid Foto: SCANPIX

Itaalia politsei teatel on saabunud umbes 500 põgenikku, kellest igaüks maksis inimsmugeldajatele kuni 15 000 eurot, et nad saaksid Itaaliasse siseneda kui tsirkusetöötajad.

Tegemist ei ole siiski süürlastega, vaid isikutega, kes pärinevad Bangladeshist, Indiast ja Pakistanist ning kes väitsid enda kohta, et on akrobaadid, žonglöörid ja köielkõndijad, edastab The Local.

Palermo politsei andmetel on selle inimsmugeldamisskeemi taga rahvusvaheline kuritegelik jõuk, mille sissetulekud ulatuvad seitsme miljoni euroni.

Need «tsirkuseartistid» said smugeldajatelt võltstööload, millel olid Sitsiilia võimude allkirjad ja pitsatid. Tsirkuseomanikud aga panid selle skeemiga oma taskusse 2000 – 3000 eurot ilma, et nad oleks ühtegi sisserännanut palganud.

Itaalia politsei arreteeris juhtumiga seoses 41 isikut, kelle seas oli ka töölubasid väljastavaid ametnikke ja tsirkusespetsialiste.

Smugeldajad ja skeemitajad kasutasid ära auke Itaalia seaduses, mille kohaselt saab anda kiirkorras töölubasid kõrge kvalifikatsiooniga sisserändajatele meelelahutussektoris töötamiseks. Sinna alla käivad nii tsirkusetöötajad kui ka näitlejad ja ooperilauljad.

Politsei teatel oli nüüdses juhtumis peamiseks niiditõmbajaks 54-aastane Vito Gambino, kes töötas Sitsiilia töölubade ametkonna juhina.

Temaga lõid kampa Itaalia tsirkuseomanikud Lino ja Sandra Orfei, Alvaro Bizzarri ja Dravin Cristiani.

Itaalia võimud kardavad, et sama skeemi võivad hakata kasutama ka süürlased, afgaanid ja iraaklased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles