Video: astronoomid leidsid meie päikesesüsteemi seni kaugeima objekti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Astronoomide sõnul avastasid nad meie päikesesüsteemi seni kaugeima objekti, mis võib planeetide tekketeooria kahtluse alla seada.

Teadlased leidsid Päikesest 15,3 miljardi kilomeetri kaugusel asuva kääbusplaneedi USAs Hawaiil Mauna Keal asuva Subaru teleskoobi abil, edastab foxnews.com.

See objekt asub Päikesest 100 korda kaugemal kui seda on Maa ning kolm korda kaugemal Päikesest kui seda on Pluuto.

Uus planeet lööb esikohalt seni kõige kaugemaks objektiks peetud kääbusplaneedi Erise, mille liikumistrajektoor ulatub Päikesest 5,6 – 14,5 miljardi kilomeetri kaugusele.

«Paar nädalat tagasi leidsime aeglaselt liikuva objekti. Aeglane liikumine viitab sellele, et see asub väga kaugel. Arvutused näitasid, et tegemist on meie päikesesüsteemi seni kõige kaugema objektiga,» teatas USA Carnegie teadusinstituudi astronoom Scott Sheppard.

Sheppard, kelle meeskond uurib meie päikesesüsteemi äärealadel asuvaid väga kaugeid objekte, sõnul on uue objekti puhul veel väga palju vastamata küsimusi.

Uue  kosmilise objekti, mille teaduslik tähis on V774104, diameeter võib olla 500 – 1000 kilomeetrit. Tegemist on seega millegagi, mis on suurem kui tüüpiline asteroid.

«Ta paistab väga ähmaselt. Me ei tea veel ta täpset orbiiti ega ka keemilist koostist, võime vaid oletada ta suurust. Me ei tea veel ka seda, kuipalju ta valgust tagasi peegeldab. Kui see peegeldab palju valgust tagasi, siis on tegemist särava väikese objektiga, kui aga see peegeldab vähe valgust ja on tumedam, siis on see suurem objekt,» jätkas Sheppard.

Uus leid ei ole kindlasti Maa sarnaste objektide seas, küll aga aitab see saada uut infot meie päikesesüsteemi tekke kohta.

«Enamik meie päikesesüsteemi objekte on paari miljardi aasta jooksul oma asukohta ja orbiiti muutnud. Kuna see objekt asub nii kaugel, siis tema võib ikka olla sellel orbiidil, kuhu ta jäi meie süsteemi tekke alguses. Kui me saame teada selle täpse orbiidi, tekkeprotsessi ja kuidas ta just seal on, kus ta on, siis saame kindlasti väärtuslikku uut infot meie päikesesüsteemi kohta,» sõnas astronoom.

Shepperdi teatel jälgivad tema ja ta meeskond kauget objekti järgnevad kuud ja jätkavad meie päikesesüsteemi äärealade uurimist.

Seni on leitud objektidest  V774104 kõige kaugem.

Kui leitakse sellest objektist kaugemal asuv ja suurem objekt, siis seab see kahtluse alla teooria, et planeetide moodustumisele aitab kaas Päikese lähedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles