Sleepwalkers 2015 avatakse filmiga «Peatame ksenofoobia»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sleepwalkers 2015
Sleepwalkers 2015 Foto: Promopilt

Tallinnas peetaval rahvusvahelisel lühifilmide festivalil Sleepwalkers näidatakse filme, mida rohkem kui 30 Euroopa festivali esitleb eesmärgiga peatada võõraviha.

Ajal, mil põgenike kriis Euroopas ning traagilised sündmused Pariisis tekitavad vastukaja üle maailma, avab Sleepwalkers täna oma programmi «Peatame ksenofoobia» linastusega. Filmi on võimalik näha Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia, kunstide ja kommunikatsiooni instituudi (BFM) kinos Supernova. Vaata treilerit siin.

Nimelt ühendasid rohkem kui 30 Euroopa lühifilmide festivali jõud, et üheskoos aidata levitada tolerantsuse ning üksteisemõistmise sõnumit. Põgenikke käsitlevad filmid tehti internetis tasuta kättesaadavaks ning neid levitakse üle Euroopa lootuses, et see annab parema arusaamise neist, kelle läbielamised jäävad liialt tihti arvude varju. Algatust juhib Šveitsis peetav Kurzfilmtage Winterthur.

Avatseremoonial näitab Sleepwalkers kaht filmi, mis algatuse raames internetis üleval. Esimene, Eileen Hoferi «Minu mesinädalad», on dokumentaal ühest neist paljudest süürlastest, kes saabusid 2013. aastal Bulgaariasse, ühte Euroopa Liidu vaeseimasse riiki.

Teine film, Jens Assur’i mitu auhinda võitnud mõjukas draama «Ühiskond», räägib loo üheteistkümnest võõrast inimesest, kes on sunnitud jagama kitsast ruumi teekonnal tundmatusse. Karmides ja ebakindlates oludes tuleb neil silmitsi seista oma eelarvamuste ja hirmudega ning samal ajal ellujäämise nimel üksteisele loota.

Samuti võib näha «Exit Room'i» – filmi, mis moodustab ka osa Sleepwalkers’i Vitamin Pills programmist. See Rupert Hölleri ja Bernhard Wengeri film näitab tumedanahalist meest, kes peab inimestest tulvil bussis taluma sõimu. Vaid üht kõrvalseisjat ei jäta see külmaks.

Sleepwalkers programmijuht Laurence Boyce ütleb, et festivali avafilm on väga aktuaalne, kuid «Peatame ksenofoobia» näitamine ei ole poliitiline suurustlemine. «Me tahtsime vaid koos teiste filmifestivalide ja kultuuriorganisatsioonidega näidata seda, mis kõiksugu retoorika varjus inimestega tegelikult toimub.»

Festival Sleepwalkers kestab viis päeva. Vaadata saab nelja erinvat võistlusprogrammi, retrospektiivi Gruusia filmidest ja osaleda mitmel eriüritusel, mis on kõik tasuta. Enamikku filmidest näidatakse BFMi kinos Supernova.

Täisprogramm on nähtav Sleepwalkersi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles