Galerii: Kalev Jahtklubi pani pidulikult punkti 67. purjetamishooajale

PIRET SALMISTU
, Kalev Jahtklubi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nagu paljudel teistel Eesti jahtklubidel, on ka Kalev Jahtklubi toredaks traditsiooniks saanud, et suvise purjetamishooaja järel võetakse pidulikumas õhkkonnas kokku klubis aasta jooksul tehtud asjad, tunnustatakse parimaid väärikate purjetamistulemuste eest ning tänatakse kõiki, kes klubi tegevustesse erineval moel panustanud. Ühe suure panustaja ja toetaja, Auto Forte müügisalong oli reedel, 13. novembril saanud sootuks teise näo ja Kalev Jahtklubi tähistas seal pidulikult 67. hooaja lõppu. Valiti Aasta Kapten, Aasta Soodimees, Aasta Tegu ja Aasta Üllataja.

Kalev Jahtklubi kommodoor Kalev Vapper alustas õhtut kokkuvõttega Kalev Jahtklubi tegusast ja edukast hooajast, mis andis uut hoogu klubi edasisse arengusse ning mil oli põhjust rõõmustada nii siit kui sealtpoolt piiri toodud eriti silmapaistvate tulemuste üle.

Möödunud aastal Kalev Jahtklubi juhatuse poolt asutatud Kuldmärk, mis on kõrgeim aumärk klubile osutatud teenete ja kõrgete sportlike purjetamistulemuste eest, anti Aivar Tuulbergile, igakülgse abi ja toetamise eest Kalev Jahtklubi sadamalaiendamise protsessis. Ka klubiliikmete hääletuse põhjal hinnati klubi tulevikku silmas pidades Aasta Tegu 2015 vääriliseks kinnistu ost, millega omandati Olümpiapurjespordikeskuselt akvatoorium kuni olümpiatuleni. Peaaegu sama häältearvu sai Volvo Estonia ORC avamerepurjetamise Euroopa Meistrivõistluste kaaskorraldamine koos Pärnu Jahtklubiga Pärnus.

Kalev Jahtklubi kõrgeim aumärk - Kuldmärk - anti Aivar Tuulbergile, igakülgse abi ja toetamise eest Kalev Jahtklubi sadamalaiendamise protsessis. Foto:
Kalev Jahtklubi kõrgeim aumärk - Kuldmärk - anti Aivar Tuulbergile, igakülgse abi ja toetamise eest Kalev Jahtklubi sadamalaiendamise protsessis. Foto: Foto: Meisi Volt

Eriti oluline ja tähtis tegu oli kevadel EASi projekti “Väikesadamate arendamine” raames tehtud sadama süvendamine, millega tagati nii jõe kui akvatooriumi sügavuseks 3,5 meetrit. Selle tagajärjel kasvas välisjahtide poolt suvine jahisadama külastatavus ning pea 90 jahti, keda möödunud aastal polnud võimalik vastu võtta, said peatuda Kalev Jahtklubis. Nii kinnistu ostu kui ka süvendamise projekti mootoriks ja vedajaks oli mitmeid aastaid juhatuse liige Rasmus Schneider, kellele ka lõpupeol tänu avaldati. Klubis tehtud asju sai üles loetud veel terve hulk ja neid on kõik klubiskäijad ka ise oma silmaga näinud: parkla laiendus, vana raudaia eemaldamine, kõnnitee rajamine Pirita teelt, sadamahoone remont jm. Nende tegude taga on kahtlemata nii klubiülem Indrek Ilves, töötajad Mats Hunt ja Ado Tikerpäe kui ka klubiliikmetest tublid toetajad. Talveperioodil korraldati rida põnevaid klubiõhtuid ning väikelaevajuhtide ja raadiosideoperaatorite koolituste vankrit vedas Mairold Metsaviir.

Purjespordikooli Harku järve sõudebaasis ning Pirital kodusadamas jätkusid treeningud Optimistidel, Zoom8-tel, Laseritel, RS Fevadel ning 29er-itel. Kommodoor tänas kahe purjespordikooli – Rein Ottosoni Purjespordikooli ja ESS Kalev Purjespordikooli – eestvedajaid Rein Ottosoni ja Mart Meielit ning koolide tublisid treenereid. Parimad Kalev Jahtklubi lipu all võistlevad noored purjetajad 2015.a hooajal, kes tõid medaleid Eesti Meistrivõistlustelt, olid Optimistil Märten Mikk, Kaarel Paal, Ingmar Olmaru, Helen Ausman, Marti Kütt, Hannah Tuulas; Zoom8-l Helen Pais ning RS Feval Kaarel Paal ja Mihkel Paal, Helen Ausman, Helen Pais ja Hannah Tuulas. 2015.a on tulemuste poolest Kalev Jahtklubi Purjespordikoolile selle sajandi parim - osaleti 28 võistlusel, 13 rahvusvahelisel ja 4 tiitlivõistlusel ning noorte tippspordi tabelis saadi esmakordselt üle 200 punkti.

2015.a toimunud olulisemate regattide loetelus on 197 noorpurjetajaga 39. Spinnakeri regatt, klubiliikmete vabatahtliku abiga korraldatud 34. Kuldseekli regatt, kaheksa riigi 65 avamerejahi osalusel Volvo Estonia ORC Euroopa MV Pärnus, viie riigi 114 jahi osalusel A. Le Coq 58. Muhu Väina regatt, 4 riigi 29 jahi osalusel Danske Bank ORC Eesti MV, 76 jahi osalusel USS Security – Kalev Jahtklubi kolmapäevaregattide 18 osavõistlust ning 47 jahi osalusel Kalev Jahtklubi Avamerepurjetamise Karikakasarja SEIKO Cup 4 osavõistlust.

A. Le Coq Muhu Väina regatil osales Kalev Jahtklubist 39 jahti ja edukaima klubina toodi koju 9 medalit - 2 kuldset, 2 hõbedast ja 5 pronksist. Pärnus korraldatud Danske Bank ORC klassi avamerepurjetamise Eesti meistrivõistlustel osales 29 jahi hulgas 8 Kalev Jahtklubi jahti ja koju toodi üks hõbedane ja kaks pronksist medalikomplekti. Eesti Jahtklubide Liidu Avamerepurjetamise Edetabelis sai ORC klassis teise koha jaht Jazz Viljar Seppa meeskonnaga, Folkbootide edetabelis hõivas esikoha Mikk Kööseli Greta ja kolmanda koha Hard Perki Svea.

Parimate avamerejahtidena tunnustati Volvo Estonia ORC Euroopa Meistrivõistluste medalijahte: A-B klassis esikoha saanud jahti Forte Jaak Jõgi meeskonnaga ning hõbemedalid võitnud Priit Tammemägi jahi Premium meeskonda. Parimaks jääpurjetajaks osutus ka sel aastal DN-klassis võistlev Vaiko Vooremaa. Sportpaadi Melges 24 meeskond Lenny, mille roolis Tõnu Tõniste ja meeskonnas Toomas Tõniste, Maiki Saaring, Tammo Otsasoo, Andres Rohtla, said kahe tiitli osaliseks – Parim Melges 24 ning Parim välistulemus aastal 2015. Lenny tõi Taanist koju Melges 24 Corinthiani arvestuse maailmameistritiitli, olles 95 jahi hulgas üldarvestuses kuuendal kohal. Lisaks on Lenny ka Eesti, Soome ja Põhjamaade meister aastal 2015.

Sportpaadi Melges 24 meeskond Lenny, mille roolis Tõnu Tõniste ja meeskonnas Toomas Tõniste, Maiki Saaring, Tammo Otsasoo, Andres Rohtla, said kahe tiitli osaliseks – Parim Melges 24 ning Parim välistulemus aastal 2015. Foto:
Sportpaadi Melges 24 meeskond Lenny, mille roolis Tõnu Tõniste ja meeskonnas Toomas Tõniste, Maiki Saaring, Tammo Otsasoo, Andres Rohtla, said kahe tiitli osaliseks – Parim Melges 24 ning Parim välistulemus aastal 2015. Foto: Foto: Meisi Volt

Maikuust oktoobrini kogunesid purjetajad kolmapäeviti Piritale, et kihutada võidu USS Security-KJK kolmapäevaregattidel. Kolmapäevaregatte õnnestus läbi viia 18 korral neljas erinevas grupis, kokku osales nendel võidupurjetamistel 76 meeskonda.

2015.a USS Security-KJK kolmapäevaregattide ORC I grupi parimad: Olympic, Forte ja Reval Cafe Elisa ST
Foto:
2015.a USS Security-KJK kolmapäevaregattide ORC I grupi parimad: Olympic, Forte ja Reval Cafe Elisa ST Foto: Foto: Meisi Volt

USS Security-KJK kolmapäevaregattide parimateks 2015.a hooajal pärjati:

ORC I grupp – 15 jahti

Võitja – OLYMPIC – X-41 OD 126 punkti - Tiit Vihul ja meeskond

II koht – FORTE – X-41 108,5 punkti - Jaak Jõgi ja meeskond

III koht – REVAL CAFE ELISA ST - Salona 38ibc  - 103,5 punkti - Eero Pank ja meeskond

ORC II grupp – 19 jahti

Võitja –  BRIGITTA-X – X-34 152 punkti - Aleksandr Karboinov ja meeskond

II koht – JAZZ – First 34.7 152 punkti - Viljar Sepp ja meeskond

III koht – BOSSANOVA TARGET ONE –  First 36.7 – 145,6 punkti  - Sven Heil ja meeskond

ORC III grupp – 10 jahti

Võitja – BLANCA – Polaris 72,5 punkti - Jaan Tiidemann ja meeskond

II koht – VIRU – Conrad 25R 71 punkti - Indrek Pikk ja meeskond

III koht – LEILA - Polaris 44 punkti - Priit Põldmaa ja meeskond

LYS grupp – 32 jahti

Võitja – FRIDA – RJ 85 201 punkti - Andres Kõnd ja meeskond

II koht – GRETA – Folkboot 177 punkti - Mikk Köösel ja meeskond

III koht – Di Weiss - Fenix 174 punkti - Tõnu Vennikas ja meeskond

Teine läbi hooaja pinget hoidev võistlussari oli KJK Avamerepurjetamise Karikavõistlus SEIKO Cup, mille lõpptulemus kujunes neljal nädalavahetusel purjetatud regati põhjal. Nelja arvestusgrupi lõikes sai merel näha 47 alust.

2015. aasta SEIKO Cup KJK karikasarja LYS grupi esikolmik: Frida, Svea ja Greta meeskonnad
Foto:
2015. aasta SEIKO Cup KJK karikasarja LYS grupi esikolmik: Frida, Svea ja Greta meeskonnad Foto: Foto: Meisi Volt

2015. aasta SEIKO Cup KJK karikasarja parimad gruppide kaupa:

ORC I grupp – 11 jahti

Võitja – MY CAR – X-35 OD  23,73 punkti - Andres Laul ja meeskond

II koht – FORTE – X-41 13,96 punkti - Jaak Jõgi ja meeskond

III koht – REVAL CAFE ELISA ST - Salona 38ibc 11,95 punkti - Eero Pank ja meeskond

ORC II grupp – 14 jahti

Võitja – JAZZ – First 34.7  30,86 punkti - Viljar Sepp ja meeskond

II koht – BRIGITTA-X – X-34 29,76 punkti - Aleksandr Karboinov ja meeskond

III koht – BOSSANOVA TARGET ONE – First 36.7 18,89 punkti - Margus Žuravljov ja meeskond

ORC III grupp – 6 jahti

Võitja – BLANCA – Polaris  15,74 punkti - Jaan Tiidemann ja meeskond

II koht – VIRU – Conrad 25R 7,78 punkti - Indrek Pikk ja meeskond

III koht – LAGLE II – Polaris 7,09 punkti - Ülari Velviste ja meeskond

LYS grupp – 16 jahti

Võitja – FRIDA – RJ 85  24,95 punkti - Andres Kõnd ja meeskond

II koht – SVEA - Folkboot 23,63 punkti  - Hard Perk ja meeskond

III koht – GRETA – Folkboot 21,10 punkti - Mikk Köösel ja meeskond

Lõppenud hooajal sai Kalev Jahtklubi juurde 25 uut liiget. Kommodoor Kalev Vapper tänas oma klubi pidulikul koosviibimisel hooaja tegemistele kaasa aidanud toetajaid, töötajaid, võistlusametnikke ja teisi tublisid abilisi ning tutvustas põgusalt järgmiste aastate plaane ja tegemisi, millest olulisemad on rahvusvahelise suurvõistluse mõõtme saavutanud 40. Spinnakeri regatt Optimistidele ja Zoom8-tele,  Eesti ja Soome ORC avamerepurjetamise meistrivõistlused regati Baltic Offshore Week raames ning Laser Radial juunioride Euroopa MV.  Järgmise suve üheks suuremaks korraldamiseks  saab loomulikult A. Le Coq Muhu Väina regatt, mis kannab juba järjekorranumbrit 59 ja mida tehakse koostöös Pärnu Jahtklubi ja Saaremaa Merispordi Seltsiga.

2016.a kaks olulisimat regatti Kalev Jahtklubis on rahvusvahelise suurvõistluse mõõtme saavutanud 40. Spinnakeri regatt Optimistidele ja Zoom8-tele ning Laser Radial juunioride Euroopa Meistrivõistlused. Foto:
2016.a kaks olulisimat regatti Kalev Jahtklubis on rahvusvahelise suurvõistluse mõõtme saavutanud 40. Spinnakeri regatt Optimistidele ja Zoom8-tele ning Laser Radial juunioride Euroopa Meistrivõistlused. Foto: Foto: Meisi Volt

Suurt heameelt teeb nii suurte kui ka väiksemate ettevõtete ja eraisikute tugi ja toetus nii Kalev Jahtklubi tegemistele kui ka suuremate sündmuste õnnestumisel. Kogu hooaja vältel toetasid Kalev Jahtklubi tegevusi ja erinevate regattide läbiviimist järgmised toetajad ja koostööpartnerid: Auto Forte, Ramm Ehitus, Danske Bank, Volvo Estonia, USS Security, Balti Kella AS – SEIKO, Jakari Marine, LHV Pank, A. Le Coq, Reval Cafe, Postimees, Sportland/Helly Hansen, Euronics/Sandman, North Sails, OneSails, OtterBox, Jahtlaev Evelyn III, Tallinna Linn, Tallinna Vabatahtlik Merepääste, Pärnu Jahtklubi, Saaremaa Merispordi Selts, Eesti Jahtklubide Liit, EVAK (Eesti Väikesadamate Arenduskeskus).

Aasta Kapteni tiitli pälvis A. Le Coq 58. Muhu Väina regati ja USS Security – Kalev Jahtklubi kolmapäevaregattide seeriavõistluse võitnud jahi Olympic roolimees Tiit Vihul. Foto:
Aasta Kapteni tiitli pälvis A. Le Coq 58. Muhu Väina regati ja USS Security – Kalev Jahtklubi kolmapäevaregattide seeriavõistluse võitnud jahi Olympic roolimees Tiit Vihul. Foto: Foto: Meisi Volt
Aasta Soodimehe tiitel peaks sel aastal kandma nimetust Soodinaine, sest selle tiitli vääriliseks hääletati ülekaalukalt amatööride maailmameistrist Melges 24 tiimi Lenny meeskonnas purjetav Maiki Saaring. Foto:
Aasta Soodimehe tiitel peaks sel aastal kandma nimetust Soodinaine, sest selle tiitli vääriliseks hääletati ülekaalukalt amatööride maailmameistrist Melges 24 tiimi Lenny meeskonnas purjetav Maiki Saaring. Foto: Foto: Meisi Volt

Traditsiooniliselt valiti Aasta Kapten, Aasta Soodimees, Aasta Tegu ja Aasta Üllataja. Internetis eelvalitud nominente hääletanud laudkondade hääletustulemuste põhjal läks Aasta Kapteni tiitel A. Le Coq Muhu Väina regati ja USS Security – Kalev Jahtklubi kolmapäevaregattide seeriavõistluse võitnud jahi Olympic roolimees Tiit VihulileAasta Soodimehe tiitel peaks sel aastal kandma nimetust Soodinaine, sest selle tiitli vääriliseks hääletati ülekaalukalt amatööride maailmameistrist Melges 24 tiimi Lenny meeskonnas purjetav Maiki Saaring. Aasta Tegu 2015 tiitli vääriliseks hääletati kinnistu ost, millega Kalev Jahtklubi omandas Olümpiapurjespordikeskuselt akvatoorium kuni olümpiatuleni. Aasta Üllataja tiitli sai jahtlaev Jazz roolimees Viljar Sepp, kes vaatamata kahekordsele kiiluvigastusele ja vaimukale remondile Muhu Väina regati ajal, viis meeskonna neljandale kohale nii Muhu Väina regatil kui ka Volvo Estonia ORC Euroopa Meistrivõistlustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles