Pildid ja video: Jeff Bezose sõnul oli ta raketisüsteemi teine katselend edukas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Amazon.com ettevõtja Jeff Bezos teatas, et teine katselend taaskasutatava raketisüsteemiga New Shepard oli edukas.

New Shepardiga, mis saadeti esmaspäeval üles Texasest, tahetakse tulevikus hakata tegema turismilende Maa atmosfääri, edastab BBC.

Nüüdne katselend oli mehitamata ehk pardal ei olnud mitte ühtegi inimest.

Bezoze teatel saabusid nii meeskonnakapsel kui kiirendusmoodul Maale tagasi kahjustamata ja maandumine toimus oodatult. New Shepardi puhul toimub nii õhkutõusmine kui maandumine vertikaalselt ning seda süsteemi saab kasutada korduvalt.

Esimene katselend New Shepardiga tehti selle aasta aprillis ja siis tekkis kiirendusmoodulil hüdrauliline viga.

Kosmoseturismi arendamise taga on Bezosele kuuluv firma Blue Origin.

New Shepard süsteem viib kosmoseturistid Maa atmosfääri umbes 100 kilomeetri kõrgusele ning esmaspäevases testlennus jõuti 100,5 kilomeetri kõrgusele.

Testlennus maandus lennusüsteem ettenähtud kohast vaid 1,4 meetri kaugusele, mis ei ole eriti suur viga.

Rõhu all olev meeskonna ja reisijate kapsel eraldub teatud kõrgusel kiirendussüsteemist ning lendab mõni aeg kosmoses ringi.

Bezose arvates ei ole tema firma loodud vertikaalne õhkutõusmine-vertikaalne maandumine süsteemi veel piisavalt tähele pandud, kuid tulevikus võib see süsteem olla laialdases kasutuses.

New Shepardi võimalusi uurivad enne turismilendude tegemist teadlased, lootes saada uusi andmeid Maa lähedaste lendude kohta. Kommertslendudega loodetakse algust teha järgmisel aastal.

New Shepard on oma kontseptsioonilt sarnane firma Virgin Galacticu ja Xcori kosmoselennuks mõeldud alustega, mis samuti on mõeldud turistide viimiseks Maa atmosfääri.

Kuid nende plaan erineb selle poolest, et tegemist kosmoselennukitega, mis tõusevad õhku ja manduvad nagu tavalised lennukid.

Bezose firma Blue Origin valmistab ka järgmise põlvkonna kosmoserakettidele mootoreid ning see firma haldab USA ühte kuulsamat rakettide stardipaika, mis asub Floridas Cape Canaveralis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles