Ahti Seppet näitab poliitkunsti

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahti Seppeti "Verekutse".
Ahti Seppeti "Verekutse". Foto: Pärnu linnagalerii

Teisipäeval, 16. novembril kell 17 avatakse Pärnu kunstnike maja galeriis Ahti Seppeti näitus “Verekutse”.

“1988. aasta kevadel Vietnamis olles kutsusid kohalikud noored meid, nõukogude inimesi, särasilmselt Lenini lasteks,” meenutas Seppet. “Tol korral, kui meil Eestis olid esimesed kokkuhoidvad iseseisvustuuled puhumas, tundus see nõutukstegevalt kohatu. Samal ajal on selle mõtte tõlgendus mind aeg-ajalt kummitanud ja viimasel ajal üha eredamalt esile pressinud. Kui elujõuline on sovetlik vereülekanne, kui viljakas sigivus?”

Seppeti seletuse järgi võib ju idealistlikult arvata, et demokraatlik riigikord pakub arenguks võimaluse kõigil tasanditel iseseisvalt mõelda ja eetiliselt tegutseda.

“Tegelikult tuleb aga üllatusega tunnistada, et meie ümber on palju võimuuimas koogutavaid silmakirjalikke tegelasi,” nentis Seppet. “Näeme esirinnas tublisid leninlasi, kes oma päritolu salates, rõõmsalt-tegusalt ühte jalga marssides ometi eelkõige verekutset järgivad.”

“Lenini lapsed” ehk “Verekutse” andis Seppetile ühtlasi tõuke lõpetada tööd “Koalitsiooni sünd”, “Langenud lahinguväli” ja “Poliitbüroo”.

Kaht viimati nimetatut saab vaataja peale “Verekutse” näha 11. detsembrini avatud näitusel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles