Norras lahvatas skandaal hävituslennuk-piparkookide tõttu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-35 hävitus-pommituslennuk
F-35 hävitus-pommituslennuk Foto: SCANPIX

Norra valitsus vabandas Instagrami jõudnud fotode tõttu, millel oli näha piparkoogist mitmefunktsioonilisi hävituslennukeid.

Fotosid näinute sõnul olid need praeguses keerulises maailmapoliitilises olukorras väga ebasobivad, edastab The Local.

Jõulude ajal limpsitakse Norras glögi, süüakse südamekujulisi piparkooke ning oodatakse jõuluvanalt kinke. Norra valitsus aga küpsetas piparkooke, mis oma kujult meenutasid F-35 hävituslennukeid.

Piparkoogist hävituslennukite pildid jõudsid eile sotsiaalmeediasse ja said kohe vastukaja.

Mitmed Instagrami kasutajad kommenteerisid, et jõulud on rahu ja lootuse aeg ning selle seostamine sõjalennukitega on solvav.

«Väga kurb, et midagi sellist tehti. Need lennuk-piparkoogid tulid halval ajal, kuna USA avaldab Norrale survet liituda Süürias Islamiriigi sihtmärkide pihta tehtavate õhurünnakutega,» teatas Turabilder nime kandev Instagrami kasutaja.

Teine isik kommenteeris, et piparkoogist sõjalennukid on vulgaarsed.

Oli ka neid norrakaid, kes pidasid F-35 hävitajatest piparkooke korrektseks poliitiliseks vihjeks ja asusid valitsust kaitsma.

«Kui inimesed peavad selliseid piparkooke solvavaks, siis need isikud peaks leidma midagi tähtsamat teha kui internetis istuda ja kommentaare vorpida,» teatas Øystein Hansen.

Ta lisas, et hävituslennukid on Norra kaitse seisukohast tähtsad ja enamik norrakaid on rõõmsad, et riigil on sellised lennukid ja hea väljaõppe saanud piloodid.

Hoolimata suure osa norrakate poolehoiust palus Norra valitsus siiski hävitajapiparkookide tõttu vabandust ja postitas südamekujulise piparkoogi.

«Meil on ka süda olemas ning saame aru, miks mõndasid kasutajaid hävituslennuk-piparkoogid häirisid. Palume vabandust. Tegemist on valitsuse ametliku Instagrami kanaliga ja me tahtsime näidata piparkookide abil meie eesmärke ja tegevust. Jätkuvat rahulikku jõuluaega kõikidele meie järgijatele,» teatas Norra valitsus.

Norra sai oma esimesed F-35 hävituslennukid septembris, olles neljas NATO riik pärast Ühendkuningriiki, Hollandit ja USAd, kus need hävitajad on.

Wikipedia: F-35 Lightning II on USA viienda põlvkonna mitmefunktsiooniline hävituslennuk.

Lockheed Martini (LM) loodud X-35 baasil on ehitatud kolm erinevat lennukivarianti: F-35A, F-35B ja F-35C. Kõik lennuki F-35 variandid võimaldavad täita nii hävitus- ja luurelennuki kui ka taktikalise pommitaja ülesandeid ning lisaks tavalisele pommitamisele rünnata suure täpsusega ka väikese pindalaga sihtmärke maapinnal.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles