Vene kommunistid kuulutasid 2016. aasta Stalini aastaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalin
Jossif Stalin Foto: SCANPIX

Venemaa kommunistid teatasid, et järgmine, 2016. aasta on Stalini aasta ning siis toimub selle riigijuhi auks mitmeid ülevenemaalisi üritusi.

Venemaa kommunistliku partei Penza liikmed aga edastasid, et linna rajatakse Nõukogude Liidu kunagise juhi Jossif Stalini ajalookeskus, kirjutab BBC.

Penza juhtivkommunisti Georgi Kamenevi teatel tegelevad nad Stalini ajalookeskuses «suure juhi reputatsiooni puhastamise ja Stalini kohta käiva tõe avalikustamisega».

Stalini aasta algab juba 21. detsembril, mil on Stalini sünniaastapäev ning siis avatakse talle pühendatud fotonäitus. Märtsis aga kantakse Penzas ette lõike Stalini teostest ja see üritus on pühendatud ta surma-aastapäevale, mis on 5.märtsil.

2016. aastal tähistavad vene kommunistid ka Stalini 1936. aasta konstitutsiooni 80. aastapäeva ja üliõpilastele jagatakse Staliniga seotud ajaloouuringute jaoks stipendiume.

Stalin pidas enda loodud põhiseadust maailma kõige demokraatlikumaks, kuid tegelikult aitas see hävitada 1917. aasta revolutsiooni korraldanud bolševikke, kes Stalinile ja ta diktatuurile jalgu jäid.

Penza kommunistid avasid selle aasta septembris linnas Stalini büsti, kuid selle vastu oli liberaalne Jabloko partei, mille liikmete sõnul kahandab büst mälestust 26 000 penzalasest, kes hukkusid Stalini režiimi tõttu.

Penza linnavõimude sõnul ei saa nad midagi teha, kuna Stalini büst asub eramaal.

Venemaal on alates Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest olnud nostaligia Stalini režiimi järele. Levada sotsiaaluuringute keskuse tehtud küsitlus näitas, et 39 protsenti venelastest peab Stalinit kangelaseks ning 25 protsenti kurjategijaks, kelle režiimi tõttu hukkus miljoneid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles