Kuidas võita kivi-paber-käärid mäng?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

Kivi-paber-käärid on kogu maailmas populaarne mäng, kuid millise strateegiaga oleks võit tagatud?

Mänguteoreetikud ja matemaatikud on uurinud kivi-paber-käärid võidu tõenäosust ja käinud välja mitu teooriat, edastab Business Insider.

Hiina Zhejiangi ülikooli matemaatik Zhijian Wang jälgis oma katsetes mängijaid ja leidis enda sõnul võidustrateegia.

Teadlane pani tähele, et võidu suunas teel olevad mängijad jätkavad pikka aega sama strateegiaga, samas kui kaotuseteel olija vahetab iga ringi järel strateegiat.

Sellest tulenevalt jääb mäng pikaks ajaks kulgema samal viisil.

Mäng võib kulgeda nii: mängijad A ja B alustavad mängu valides juhusliku strateegia. Kui mängija A valib kivi ja mängija B paberi, siis mängija A kaotab. Järgmisel ringil mängija A oletab, et mängija B valib taas paberi ja selle tõttu valib ta ise käärid.

Sellest järgmisel mänguringil oletab mängija A, et mängija B kasutab järgmisena kääre ning mängija A valib kivi, mis toob talle võidu.

Teoreetilisest ja matemaatilisest aspektist vaadatuna ei ole võidukas strateegias loogikat, sest kivi-paber-käärid mängus saab kas võita, kaotada või jääda viiki ning kõigi kolme võimaluse tõenäosus on sama suur.

Zhijiani arvates peaks mängija valima juhusliku strateegia ning kivi-paber-käärid järjestus võiks mängus korduda vaid kolmandiku ajast.

Hiina teadlane uuris koos kolleegidega 72 üliõpilase mängu, mis paljastas, et tegelikkuses kasutavad mängijad pidevalt ühte strateegiat, mis on toonud võidu või siis vahetavad kaotusse jäädes strateegiat pidevalt.

Teadlase arvates tuleks võites edaspidi sama strateegiat vältida ning valida juhuslikult pähe tulev mänguobjekt ehk siis kas kivi, paber või käärid, kuid mitte just selles järjekorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles