Video:NASA insener - Surmatähe ehitamine ei ole ilmvõimatu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitamisel Surmatäht filmis «Star Wars: Return of the Jedi»
Ehitamisel Surmatäht filmis «Star Wars: Return of the Jedi» Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA inseneri sõnul ei ole «Tähesõja» filmidest tuttava Surmatähe sarnase hiiglasliku kosmosejaama ehitamine ilmvõimatus ning tema arvateks saaks selleks kasutada näiteks asteroidi.

Planeete hävitada suutva Surmatäht-kosmosejaama teema on kosmosetehnoloogia asjatundjatele juba pikalt huvi pakkunud, edastab Yle.

Seni ei ole olnud selliseid plaane, mida saaks ellu viia, rääkimata rahastamisest, mis võib ulatuda sadade miljardite dollariteni. Kuid see ei ole takistanud unistamast planeeti meenutavast kosmilisest hävitusrelvast.

NASA kosmosetehnika keskuse Jet Propulsion Laboratory insener Brian Muirhead on üks neist, kes pakkus välja oma Surmatähe projekti.

Kui «Tähesõdade» filmide diktatuuririik Impeerium ehitas oma tapva kosmosejaama kosmoses, siis Muirhead näeb teist võimalust.

NASA inseneri arvates saab Surmatähe loomiseks kasutada asteroidi, milles leidub nii metalli, orgaanilisi aineid kui vett.

Muirhead lisas, et asteroidil ehitamine kujuneb märgatavalt odavamaks ning kuna asterioidil on vett, siis see hõlbustab ehitusmeeskondade eluolu.

Asteroididel leiduv vesi ei ole ulme, vaid rahvusvaheline uuring näitas juba kaks aastat tagasi, et neil kosmilistel kehadel leidub vett.

Muirhead ei tegele praegu aktiivselt Surmatähe projektiga, kuna ta valmistab ette programmi, mille raames astronaudid peaksid selle raketi abil viima meie Kuu orbiidile.

Kui asteroidi Kuu juurde viimine võib teoks saada juba järgmise kümnendi alguses, siis Surmatähe ehitamine on alles ideetasandil.

USA valitsus on teatanud, et ei poolda planeetide hävitamist ega Surmatähe ehitamist.

USA valitsus edastas oma seisukoha 2013. aastal pärast seda, kui kümned tuhanded inimesed avaldasid Surmatähe projektile toetust.

«Valitsus on huvitatud uute töökohtade loomisest ja rahvuslikust julgeolekust, kuid Surmatähe ehitamine ei ole silmapiiril,» teatas siis Valge Maja teaduse ja kosmose osakonna juht Paul Shawcross.

Shawcrossi andmetel läheks Surmatähe ehitamine maksma umbes 850 000 000 000 000 000 dollarit.

Surmatäht (Death Star) on «Tähesõja» filmide algses triloogias planeedihävitusjaam ja galaktiline superrelv.

Filmi kohaselt oleks selle superjaama läbimõõt 161 kilomeetrit ning selle meeskond koosneks ligi 300 000 isikust.

Relvastusse kuuluksid lisaks kosmoselaevastikule ka turbolaserite patarei, ioonkahurid ja tõmbekiire projektorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles