Firmaomanik tahab saada üks miljon dollarit, kuna ta masin jõudis Islamiriigi džihadistide kätte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: SCANPIX

USAs Texases tegutseva kanalisatsioonifirma omanik andis talle masina müünud firma kohtusse ja tahab kohtu kaudu saada üks miljon dollarit valuraha, kuna ta firma masin jõudis Süüriasse äärmusrühmituse Islamiriik võitlejate kätte.

Autot, millel on firma nimi Mark 1-Plumbing, logo ja telefoninumber, on näha mitmel Islamiriigi fotol ja videol, edastab nytimes.com.

Texase Galvestoni maakonnas tegutseva Mark Oberholzeri sõnul on ta saanud sadu ähvardusi, et ta on terrorist ja Islamiriigi toetaja.

Firmaomaniku advokaadi Craig Eilandi teatel andis Oberholzer möödunud nädalal AutoNation Ford Gulf Freeway automüügifirma kohtusse.

Uurimisel ilmnes, et Oberholzeri firma logoga auto jõudmine Texasest Süüria lahinguväljadele sai alguse 2013. aastal.

Firmaomanik andis 2013. aasta oktoobris Houstonis tegutsevale autofirmale oma vana masina 2005 Ford F-250, et saada uus mudel odavama hinnaga.

Kui dokumendid olid täidetud, tahtis Oberholzeri poeg vanalt autolt eemaldada firma  nime, telefoninumbri ja logo, kuid automüüja sõnul ei olnud see vajalik. Ta teatas, et laseb ise enne auto edasimüümist need eemaldada.

Kohtudokumentide kohaselt müüdi Oberhauzeri vana auto 2013. aasta novembris oksjonil ja see jõudis USAst Houstonist Türki Mersinisse.

Türgist edasi aga kulges masina teekond Süüriasse, kus see lõpuks sai džihadistide omandiks.

Oberholzer sai oma auto saatusest teada 2014. aasta detsembris, kui sotsiaalmeediasse ilmusid sellest esimesed pildid.

Illinoisi osariigi ajakirjaniku andmetel kasutas esmalt seda autot president Bashar al-Assadi režiimi vastu võitlev Süüria Vaba Armee, kuid siis sai see Islamiriigi omaks.

USAs märgati, et Süürias on Texase firma logoga masin ning Oberholzer, ta pere ja töötajad hakkasid saama ähvardusteateid ja kõnesid.

Oberholzeri sõnul kahjustasid need kõned ja spekulatsioonid ta äritegevust. Ta kohtus politsei ja Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agentidega, kes soovitasid tal hakata relva kandma ja rohkem end kindlustama.  

Advokaat Eilandi sõnul oli üks kõne Oberholzerile selline: «Kuidas sa saad olla ameeriklane, kui sa oma masinaga toetad Islamiriiki?»

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles